OPREZ

ONA JE NAJOPASNIJA SLAVNA OSOBA NA INTERNETU: Niti slučajno nemojte pretraživati njezino ime…

Tvrtka za cybersigurnost McAfee objavila je svoj godišnji izvještaj o tome koje je poznate osobe najopasnije tražiti na internetu. Ove godine na prvome je mjestu kanadska pjevačica Avril Lavigne.

Ovo je već 11. po redu godišnji izvještaj koji “otkriva koje poznate osobe generiraju najriskantnije rezultate pretraga koji bi potencijalno mogli izložiti njihove obožavatelje znonamjernim web stranicama”, piše Guardian.

Odmah sve imati, bez obzira na opasnost

Prijašnjih su godina najopasnije poznate osobe bile Amy Schumer i Emma Watson, dok je ove godine na drugome mjestu Bruno Mars, a slijede ga Carly Rae Jepsen, Zayn Malik i Celine Dion.

“Cyberkriminalci nastavljaju iskorištavati fascinaciju korisnika celbrity kulturom kako bi ih privukli na potencijalno opasne stranice s kojih im mogu instalirati viruse, ili ukrasti osobne informacije”, navodi se u izjavi McAfeea, čiji popis uključuje i podatke o šansama da će potraga za jednim od tih celebritija rezultirati sumnjivom stranicom. Lavigne je na vrhu popisa s 14.5% rizika, no postotak skače na 22 ako tražite ‘Avril Lavigne free mp3’.

“U današnjem digitalnom svijetu želimo najnovije albume, videe, filmove i sve ostalo, odmah na našim uređajima”, kaže Gary Davis iz McAffeja.

Krivi prioriteti

Nakon nekoliko godina pauze zbog bolesti, ova je pjevačica nedavno najavila povratakFoto: papermag.com

A najopasniji celebrity na internetu je…

“Korisnici često stavljaju prioritet na ono što se njima sviđa i paše, a ne na sigurnost, tako što se ponašaju riskantno jer klikaju na sumnjive linkove koji obečavaju najnovji sadržaj popularnih celebritija. Važno je da uspore i razmotre rizike koji su povezani s pretragom sadržaja za skidanje. Biti ćete puno sigurniji ako samo malo razmislite prije nego što kliknete.”

Lavigne se povukla s glazbene scene prije četiri godine, zbog problema s lajmskom bolesti. Nedavno je na Instagramu objavila kako će uskoro objaviti novu glazbu, što je možda doprinjelo porastu opasnih stranica s njenim imenom. McAffe je naveo i da je možda pomogla i teorija zavjere koja kruži internetom kako je prava Lavigne zamjenjena prevaranticom koja nastupa umjesto nje.

Lavigne je prva glazbenica koja se pojavila na prvom mjestu McAfeejevog popisa.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr