Pazite čime vam trljaju džepove

NOVI TRIK LOPOVA: Koristite beskontaktnu karticu? Onda pazite na ovo

Pojavila se nova vrsta krađe koja cilja ljude s beskontaktnim karticama u gradskim gužvama, naprimjer u tramvaju.

U javnom je prijevozu primjećen čovjek s POS uređajem, poput onih koje koriste u trgovinama.

Kako banke sve više nude kartice s čipovima koje nude plaćanje bez potrebe unosa PIN broja do vrijednosti od 100.00 kuna, sve što je potrebno je unijeti u čitač sumu do već spomenutih 100 kuna i približiti uređaj džepovima ljudi – kojima će s računa biti skinut spomenuti iznos.

Korisnik Facebooka R. Jarvis tvrdi kako je vidio navodnog lopova na djelu u Britaniji. “Primjetio sam tog čovjeka kako luta okolo s POS uređajem. Sve što treba je upisati cijenu ispod 100 kuna a zatim prisloniti uređaj na džep u kojem držite novčanik.”

Iako se to navodno dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, njihova Udruga kartičara izjavila je kako je takva vrsta zločina jako rijetka te da postoje brojne sigurnosne mjere na trgovačkim računima. Uz to, iz Udruge su naveli kako fotografija koja je navodno snimljena u britanskom javnom prijevozu ne prikazuje britanski vlak, kao i da se ista slika pojavljivala i vijestima o sličnom zločinu u Rusiji.

beskontaktne-kartice
I naše banke nude beskontaktne kartice za brzo plaćanje bez unošenja PIN-a na manje iznose, obično do 100 kunaFoto: Thinkstock

Još uvijek nije poznato koliko kriminalaca koriste tu tehniku, ako itko to uopće i stvarno radi, kao i je li potreban još nekakav dodatni poseban hardver kako bi se vršile ovakve pljačke.

Hackerski forumi već prodaju prepravljene POS terminale projektirane da kloniraju kartice, tako da ideja ne djeluje potpuno nevjerojatno.

Jarvis i dalje tvrdi “Pokazivao sam ljudima kako koristeći NFC (Near Field Communications) funkciju na mome mobitelu mogu pročitati podatke s njihovih kartica kroz novčanik da ih preplašim, ali ovo je prvi put da vidim nekoga da to radi za stvarno.”

Izgleda da je vrijeme da nabavimo novčanike otporne na skeniranje.

Metro/Tehnoklik.hr

Povratak na Net.hr