WWDC 2017.

NOVA ČUDA IZ APPLEA: Siri postaje poliglot, iOS automatski odgovara na poruke i pozive dok vozite…

Automatsko odgovaranje na poruke dok vozite, potpuno redizajnirani Appstore, Siri koja postaje poliglot, prilično osvježeni sustav za iWatch, samo je dio predstavljenih noviteta Appleovoj godišnjoj developerskoj konferenciji, WorldWide Developers Conference (WWDC) 2017.

Obzirom na to da je WWDC konferencija na kojoj programeri mogu pohađati radionice Appleovih inžinjera i čuti sve o najnovijim verzijama softvera koji pokreću iPhone, iPade, Macove, i druge Appleove uređaje, nažalost nema riječi o dugo očekovinom iPhoneu 8, no Apple nije razočarao i predstavio nove verzije svojih softvera, ističe Guardian.

Apple Watch, najprodavaniji pametni sat na svijetu dobiva  watchOS 4, koji će se isticati novim, pametnijim, “licima” sata, potpomognutima Siri asistentom. Satovi će sada moći razmjenjivati podatke s opremom u teretani, dobivajući bolje podatke o vježbama, a osvježena je i Music aplikacija.

Predstavljajući novi macOS, u Appleu ističu brzinu

Najbrži preglednik na svijetu

“On donosi unaprijeđeni Safari browser, koji je s novim macOS-om najbrži preglednik na svijetu”, tvrdi Craig Federighi

Još jedan novitet macOS-a High Sierra je nova aplikacija Photos, s unaprijeđenim mogućnostima uređivanja slika, no glavna se poboljšanja odvijaju “ispod haube”. MacOS s ovom verzijom prelazi na moderni Apple File System. Novi standard za video u macOS-u će biti H.265 koji podržava 4K, te se diči 40% boljom kompresijom. Danas će za developere biti lansiran i grafički standard Metal 2, poboljšan strojnim učenjem, ali i s VR mogućnostima. Unity, Steam i Unreal novi su Appleovi partneri, pa se čini kako se VR priča u Appleu polako zahuktava, tumači Bug.

Kod iOS, verzije 11. Na prvi pogled nema velikih dizajnerskih promjena. Manje promjene dobiva aplikacija Messages, a Apple Pay će omogućiti slanje novca od korisnika do korisnika upravo putem Messages aplikacije. Siri dobiva prirodniji glas potpomognut strojnim učenjem, novo sučelje, kao i mogućnost prevođenja između podržanih jezika. Novi  iOS 11 donosi i novosti u kameri – video će biti sniman u HEVC standardu s boljom kompresijom, dok se JPEG mijenja formatom HEIF (High Efficiency Image Format).

Aplikacija Maps dobiva karte interijera za prostore poput zračnih luka i trgovačkih centara.

Novi iOS dobiva način rada “ne ometaj dok vozim”, koji će se automatski uključiti u automobilu. Osnovna misija ovog sustava je sigurnost vozača, pa će u ovom načinu rada iPhone automatski blokirati notifikacije, te će moći poslati poruku drugima da vozite i da ćete im se javiti kasnije.

Velike promjene s iOS-om 11 stižu na App Store, koje se tiču procesa objave i provjere aplikacija za developere, no korisnici će najviše biti izloženi potpuno novom izgledu App Storea.

Nestrljivo se čeka rujan…

Već ranije, procurile su informacije kako će novi iPhone imati mogućnost bežičnog punjenja baterije, te da će zadržati Lightning konektor, umjesto da se prebaci na USB-C kojeg koriste drugi smartfoni, poput Samsungovog Galaxya 8 i Googleovog Pixela.

Među ostalim novostima tu je prebacivanje TouchID skenera otiska prsta ispod ekrana kako bi sam displej bio veći. Radi se o nečemu što je već Samsung uveo sa svojim S8 te je zanimljivo vidjeti kako Apple kopira svog južnokorejskog rivala.

Nova će dvostruka kamera na iPhone 8 biti prebačena iz horizontalnog u vertikalni položaj. Uz to, novi bi smartfon trebao imati mogućnost prepoznavanja lica i skeniranja rožnice, kako bi vlasnici mogli otključavati svoje telefone.  Koliko u tome ima istine konačno će se znati u

Povratak na Net.hr