PROFILNE FOTOGRAFIJE

‘NISMO MI, ONI SU’: Korisnici Facebooka i LinkedIna izloženi riziku od opakog virusa, ovi pak optužuju Chrome!

Zbog sigurnosnih propusta vezanih za obradu slika, promjena profilne fotografije na mrežama Facebook i LinkedIn može dovesti vaše računalo u opasnost od zaraze virusom.

“Jedna od verzija ‘ransomware’ virusa, poznata kao Locky, koristi sigurnosne propuste u načinu na koji ove mreže obrađuju fotografije korisnika”, piše Engadget.

“Ransomware” je maliciozni softver koji blokira uređaj zaraženog korisnika i praktično ga uzima za taoca, odnosno dopušta pristup sustavu tek nakon isplate određene sume novca.

PAŽNJA, KORISNICI ANDROIDA: Napadnuti Android uređaji, problem s Chromeom

Check point navodi da ovaj softver na prevaru tjera vaš uređaj da s interneta skine kodiranu sliku, koja odmah po otvaranju “otima” vaš sustav. Ukoliko Locky zarazi neko računalo, svi podaci na njemu su blokirani dok se ne plati “otkupnina”.

Neobično je da Facebook i Linkedin znaju za ovaj problem još od rujna, ali očigledno nisu napravili ništa po tom pitanju, jer je evidentno da korisnici i dalje imaju probleme.

NA INTERNETU NIŠTA NOVO: Ponovo se širi nova prevara, na koju ni ovaj put ne biste trebali nasjesti

‘Chrome je, nismo mi!’

Štoviše, glasnogovornik Facebooka kaže da je čitava priča pogrešna jer da ovo nije slučaj ransomwarea. Kaže da su krivci za takvo ponašanje računala bile stvarno “loše ekstenzije za Chrome”, zbog kojih su “zaražena” računala sama slala poruke drugima korisnicima te a je Facebook te ekstenzije blokiroa prije nekoliko dana.

“Ova analiza je netočna. Nema veze s Lockyjem ili bilo kojim drugim ransomwareom i to se ne događa na Messengeru ili Facebooku. Istraživali smo izvještaje i otkrili nekoliko loših Chrome ekstenzija, koji smo blokirali prije gotovo tjedan dana. Također smo o lošim ekstenzijama u pregledniku obavijestili odgovarajuće instance”, izjavio je.

O OVOME MORATE VODITI RAČUNA: Spriječite da vam kriminalci ‘provale’ u mobitel i ukradu novac

Jedino što vam stručnjaci za sigurnost na internetu mogu savjetovati je da pazite kada postavljate fotografije na spomenute mreže i da ni slučajno ne prihvaćate nikakav neočekivani download fotografije koji “iskače” pri tom postupku.

Povratak na Net.hr