New York otvorio 'SMS zone' radi sprečavanja prometnih nesreća

Guverner američke države New York Andrew Cuomo uveo je ovaj tjedan ‘SMS zone’ na državnim cestama kako bi se spriječile nesreće koje uzrokuju vozači koji tijekom vožnje tipkaju poruke na svojim mobitelima i tabletima.

U posljednjih nekoliko godina, lokalne vlasti diljem SAD-a su naporno radile na zaustavljanju rastućeg trenda nezgoda kojima je uzrok tipkanje poruka za vrijeme vožnje. Dolazak nove generacije pametnih mobitela s bogatim mogućnostima komunikacije (SMS poruke, e-mailovi, surfanje internetom, Facebook, Twitter, Instagram…) je bio veliki izazov u njihovim nastojanjima.

Baš kao što na autocestama postoje zaustavne točke na kojima se vozači koji prelaze velike udaljenosti mogu odmoriti od vožnje, tako i newyorške “SMS zone” imaju za cilj potaknuti najokorjelije ovisnike o tipkanju da na ovim točkama koriste svoje mobilne uređaje. Vozačima na raspolaganju stoji 91 takva zona i 298 znakova koji upućuju na njih, a koji su strateški postavljeni duž državnih cesta.

Iako se ova mjera može činiti kao ustupak opasnim vozačima, zapravo je država New York nedavno povećala kazne za “tekstualne” prijestupnike. Oni koji budu uhvaćeni u tipkanju za vrijeme vožnje suočit će se s 50 do 150 dolara kazne za prvi prekršaj, do 200 dolara za drugi prekršaj ako se on dogodi u roku od 18 mjeseci od prvog te do 400 dolara za treće kazneno djelo, prema postojećim zakonima u New Yorku.

“S ovim novim pokušajem šaljemo jasnu poruku vozačima da nema isprike za one koji dižu svoje ruke s volana i pogled sa ceste, jer vaše dopisivanje može čekati do sljedeće SMS zone”, rekao je guverner Cuomo na konferenciji za novinare koja je održana na jednoj takvoj zoni ispred znakova koji upozoravaju na nju.

Povratak na Net.hr