NE BIRAJU ŽRTVE

NAJOPASNIJI SOFTVER 2017: Europol upozorava na program koji je zasjenio sve ostale oblike cyber-kriminala

 Ucjenjivački softver zasjenio je većinu drugih oblika kibernetičkog kriminala 2017. u kojoj je zabilježen porast online kriminala, objavio je u srijedu Europol, navodeći kao primjer napade visokog profila poput napada ucjenjivačkim softverom WannaCry koji je zahvatio milijune računala u svijetu.

“Prošla godina je iznimna, s obzirom na veličinu, tip i raspon napada koje smo imali”, rekao je direktor Europola Rob Wainwright, predstavljajući godišnje izvješće o prijetnji kriminala na internetu.

NIKAD OPAKIJI HAKERSKI NAPAD PARALIZIRAO JE I ‘NEPROBOJNE’ SUSTAVE: Evo što zasad znamo o brutalnom cybernapadu i kako se zaštititi

“Sve veća sofisticiranost u zajednici kibernetičkog kriminala”, gdje se kriminalne skupine udružuju radi “usluga kibernetičkog kriminala”, postaje velik motor rasta online kriminala koji teži za ilegalnim profitom, rekao je.

Ucjenjivački softver “zasjenio je većinu drugih kibernetičkih prijetnji… neselektivno pogađajući žrtve u raznim industrijama i u javnom i privatnom sektoru”, navodi se u izvješću.

OPASNI VIRUS KOJI HARA SVIJETOM DOŠAO I DO NAŠEG MUP-a: ‘Evidentirali smo određene smetnje u našem sustavu…’
Izvješće upozorava i na jačanje drugih prijetnji kao što su krađe podataka, darknet tržišta, dječja pornografija i novčane prijevare.

Wainwright je rekao da Europol osniva poseban odjel za borbu protiv darknet tržišta, gdje se uz droge sve više prodaju i informacije o kreditnim karticama, što pogađa maloprodaju, zračni promet i turizam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr