Mobitel je danas star točno 40 godina

Dana 3. travnja 1973. godine, Motorolin inženjer Marty Cooper uspostavio je prvi javni poziv preko mobitela. Ostalo je povijest.

Tog dana Marty Cooper je nazvao Joela Engela, voditelja suparničkog istraživačkog odjela Bell Labs i rekao mu: “Joel, ovdje Marty! Zovem te s mobitela, pravog ručnog, prijenosnog mobitela”.

Poziv je uspostavljen preko mobitela Motorola DynaTAC 8000x, koji je težio 800 grama što je daleko od današnjih smartphonea, primjerice iPhonea 4 koji teži svega 137 grama.

Krajem 60-ih i u 70-im godinama 20. stoljeća Motorola je razvijala ručni komunikacijski uređaj namijenjen masovnoj uporabi. Ipak, sve dok Federalna komisija za komunikacije (FCC) nije odobrila proizvodnju DynaTAC 8000x modela, Motorola je uložila 15 godina istraživanja i 100 milijuna dolara u razvoj uređaja i mreža mobilne tehnologije.

DynaTAC je kratica od Dynamic Adaptive Total Area Coverage i u doba kada se koristio nije bio baš praktičan. Razlog tome je bila njegova veličina (25 cm visine), pa je za potpunu mobilnost trebalo nositi i torbicu za ovaj telefon.

Za ovu “ciglu” trebalo je 1983. godine izdvojiti nemalih 3.995 američkih dolara.

Ovaj mobitel na početku je bio dostupan samo užoj skupini ljudi jer je za kratko vrijeme postao simbolom bogatstva i moći.

Povratak na Net.hr