Mali savjet kako poboljšati sigurnost zaporke na iPhoneu

Ako imate iPhone, svakako biste ga trebali osigurati zaporkom. Međutim, koliko je jaka vaša zaporka? Vaša iPhone zaporka je ono što Apple naziva “simple passcode” (jednostavna zaporka) koja se sastoji od četiri upisana broja u vašu tipkovnicu.

Prije nekoliko godina Apple je dodao mogućnost da svoju zaporku možete sastaviti od kombinacije brojeva i slova, u duljini od 5 do 12 znakova. Obje ove opcije kreiraju snažne lozinke, međutim, baš kao i vaši mišići ili pamćenje – i vaše zaporke mogu biti jače.

Kako to? Zgodan savjet koji dolazi od Digital Inspiration, a o kojem piše Huffington Post mogao bi podići sigurnost vašeg iPhonea na vrlo visoku razinu.

Umjesto da sebe ograničavate na slova i brojeve koji su odmah vidljivi na tipkovnici, pokušajte koristiti znakove s akcentima koji se pojavljuju kada pritisnete i malo dulje držite slova na tipkovnici.

Brzo je, lako i puno teže za razvaliti od zaporke koju sada imate. Evo kako ćete to napraviti.

Tim tzv. “posebnim znakovima” (mnogi od njih su nama normalni znakovi, odnosno slova abecede) pristupamo tako da na iPhone tipkovnici pritisnemo neki znak, npr. slovo “S” i držimo ga malo dulje nego inače kad pišemo poruku. U skočnom prozoru pojavit će nam se još nekoliko znakova nalik na “S” kao na slici ispod:

To će raditi i s drugim slovima, A, E, I, O, U i (uvijek) Y. Možete uzeti mnoge dijakritičke znakove i znakove s akcentom i umetnuti ih u svoju lozinku kako biste stvorili Frankensteinov kod koji će svakome biti teško da ga pogodi.

Ukratko, radi se o tome da promijenite u svojoj staroj zaporci nekoliko znakova. Možda možete promijeniti svoje prvo slovo ili posljednje ili pak jedan od znakova u zaporci. Vjerovali ili ne, “lözinka” je puno bolje od lozinke “lozinka”. (Premda i dalje ne bi trebali koristiti lozinka ili password za lozinku jer previše ljudi to radi).

Očito je da će vam nakon ovoga trebati malo dulje vremena da otključate telefon, međutim, ako vam bude ukraden ili ako ga se dočepa vaš suprug/supruga, tata/mama, brat/sestra, vidjet ćete da su te dvije doatne sekunde upisivanja zaporke bile vrijedne toga.

Ako dakle želite supersigurnu lozinku za svoj iPhone, evo što trebate napraviti:

1. Otvorite “Settings” (Postavke) (aplikacija koja ima mali zupčanik)

2. Kliknite na “General”

3. Klinite na “Passcode Lock”

4. Osigurajte se da “Simple Passcode” bude na “off”, dakle isključen (Simple Passcode je jednostavna zaporka koja se sastoji od četiri znamenke kako smo je gore opisali)

5. Odaberite “Turn Passcode On” i dvaput unesite svoju zaporku (s naglaskom na znakove koji sadrže akcente)

I to je to!

Povratak na Net.hr