Povratak ere balona

LETEĆE POVEZIVANJE: Google će balonima osigurati internet za cijelu zemlju

Vlada Šri Lanke najavila je partnerstvo s Googleom u svrhu poboljšanja internetskih veza po otoku koristeći balone.

Za razliku od Facebooka, koji namjerava širiti pokrivenost internetom dronovima, Google već neko vrijeme razvija prototip balona koji bi mogao prenositi brzi internet po cijeloj zemlji. Partnerstvo sa Šri Lankom osigurati će savršeno beta testiranje za balone, posebno s obzirom na trenutačno stanje internet veza u toj zemlji.

Na Šri Lanci živi preko 22 milijuna ljudi ali procijenjuje se da postoji samo 2.8 milijuna mobilnih internet veza, te 606.000 žičanih veza.

Iako niti vlada Šri Lanke niti Google nisu objavili definitivan raspored početka projekta, ministar vanjskih poslova Mangala Samaraweera izjavio je da “ćemo za par mjeseci stvarno biti u stanju reći: Šri Lanka. Pokrivena”.

U suradnji sa tvrtkom za dizajn letjelica Raven Aerostar, najnovija verzija Projekta Loon je Nighthawk (noćni jastreb), koji koristi antene dugorične rezolucije (long-term evolution, LTE), koje mogu slati podatke koristeći postojeću 4G mobilnu mrežu i prenositi informacije između letećih balona i zemaljskih postaja.

Google tvrdi da će ti baloni ostajati u zraku 100 dana prije nego što se vrate na zemlju.

 

IFLScience/Tehnoklik.hr

Povratak na Net.hr