jestive perle

KUGLIČASTO KULINARSTVO: Novi kuhinjski uređaj pretvara svu vašu hranu u – kavijar

Uskoro će te moći pretvoriti sve svoje obroke u zrnca koja će izgledati poput kavijara.

Imperial Spherificator, kuhinjski uređaj koji traži ulagače na na Kickstarteru, obećava olakšavanje postupka koji će omogućiti kuharima da pretvore svoju hranu u male jestive perle.

Uređaj koji trenutno košta od 115 do 135 američkih dolara (ovisno kada ste ga podržali na Kickstarteru) omogućuje kulinarsku tehniku znanu kao sferifikacija.

“Sferifikacija je, jednostavno rečeno, kulinarski proces oblikovanja tekućine u kuglice koje i vizualno i teksturom podsjećaju na kavijar ili bisere”, objašnjava kompanija na svojoj web stranici.

Imperijalni Sferifikator kompatibilan je kako sa svježom, tako i s hranom kupljenom u trgovini, a njegovi tvorci tvrde da se može koristiti u gotovo svakoj kombinaciji sastojaka. Ali uređaj koristi samo tekuće mješavine, pa će se kruti sastojci prvo morati mikserom usitniti na tekuću bazu.

Uz to, trebati će vam ekstrakt morske trave (alginat) za baznu mješavinu, kao i kalcijev klorid u prahu, a oba sastojka dolaze zajedno s uređajem.

sferifikator

Nakon što je bazna mješavina spremna, ulijete ju u uređaj, uključite ga i držite nad zdjelom vode u kojoj je kalcijev klorid. Kapanjem iz sferifikatora u vodu, mješavina formira “perle” ispunjene tekućinom.

Kelp Caviar, tvrtka iz Montreala koja stoji iza Kickstarter kampanje, već tri godine prodaje “nadomjestak kavijara2. Tvrde da je sferifikator inspiriran brojnim zahtjevima mušterija koje su željele same koristiti njihov proces.

Kompanija sama navodi da takozvana “sferifikacija” nije ništa novo onima koji poznaju molekularnu gastronomiju. Ali do sada proces se vršio samo sa špricama i pipetama, zbog čega je bio kompleksniji i dugotrajniji, posebno za ljude koji su kuhali doma te nisu imali raznu posebnu opremu.

Uspješna Kickstarter kampanja je već primila 137.000 kanadskih dolara, od planiranih 80.000, a prvi će se uređaji početi slati u studenom.

 

Mashable.com/Tehnoklik.hr

Povratak na Net.hr