Kako zaraditi na vlastitom biciklu?

Ako želite zaraditi nešto novaca na svojom biciklu, sve što trebate je na online servisu otvoriti profil sa slikom bicikla, nekim podacima i cijenom te čekati da se javi netko tko bi unajmio baš vaš bicikl.

Dijeljenje automobila s drugima staro je barem koliko i termin suradnička potrošnja (collaborative consumption) koji je skovan 1978. godine. Taj ekonomski model dobio je dodatnu snagu s razvojem interneta. Airbnb, eBay ili Zipcar neki su od online servisa koje se temelje na ovom ekonomskom principu, a bez kojih bi danas život mnogih bio nezamisliv.

Sada se pojavio i Liquid, site na kojem možete dijeliti bicikle. Servis funkcionira zasad samo u SAD-u, no nadajmo se da će se ideja proširiti.

Ako želite zaraditi nešto novaca na svojom biciklu, sve što trebate je otvoriti profil sa slikom bicikla, nekim podacima i cijenom te čekati da se javi netko tko bi unajmio baš vaš bicikl.

Liquid danas nudi oko 600 bicikla širom SAD-a

Ako pak tražite isti, sve što treba napraviti je upisati koji tip bicikla želite te koliko ste visoki. Liquid će vam izlistati sve bicikle u blizini te kroz poruke s vlasnikom dogovoriti detalje. Eventualne krađe ograničene su time što Liquid ima sve podatke o korisnicima, ali i sistemom komentara kroz koje, kako oni koji nude tako i oni koji traže bicikle, grade svoj ugled.

Za nešto više od pola godine postojanja Liquid danas nudi oko 600 bicikla širom SAD-a. Servis je trenutno ograničen na to područje, ali već imaju prijavljene bicikle iz 80 zemalja širom svijeta i uskoro bi trebali proraditi internacionalno.

U iščekivanju da kultura bicikliranja zaživi i kod nas

O razlozima uspjeha ovog servisa Will Dennis, osnivač Liquida, ovako govori: “To je mješavina društvenih i poslovnih trendova. Ljudi su otvoreniji prema korištenju stvarnog identiteta u online povezivanju te teže autentičnom iskustvu. Također, privlačno je zaraditi nešto novaca pomoću vlastitog bicikla, dok ga ne koristite”.

Pojava ovog servisa jasno pokazuje da bicikl zauzima sve važnije mjesto u gradskom prijevozu. Ipak, prije nego Liquid zaživi u nekom kraju, važno je da tu već postoji kultura bicikliranja. Nadamo se da će sitne pobjede koje Sindikat biciklista ima u osvajanju gradskog prostora, jednog dana i naše gradove napraviti prijateljskim biciklistima pa da ćemo i mi moći nešto zaraditi na vlastitom biciklu, piše Pogledaj.to.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr