Kada treba montirati zimske gume i isplati li se još ići u Sloveniju?

Zima je već stigla u neke dijelove Hrvatske, a kroz Liku je obvezna zimska oprema. Vulkanizeri diljem zemlje rade punom parom, a čini se da se Hrvatima više ne isplati ići u Sloveniju mijenjati gume.

Prema hrvatskim zakonima zimski uvjeti na cestama stupaju na snagu u trenutku kada su kolnici prekriveni snijegom ili kada su ceste zaleđene. No, zimske gume treba montirati puno ranije, savjetuje dugogodišnji stručnjak na tom području Željko Kalečak.

“Krajnji rok za promjenu zimskih guma je kada temperature padnu na sedam stupnjeva. Dakle, ne na minus, već na plus sedam. Tog trenutka ljetna guma postaje kruća i gubi svoja svojstva i kvalitetno prijanjanje za kolnik. Krajnji rok sigurno nije onaj dan kada počinje padati snijeg jer za to je onda već prekasno. Promijenite zimske gume onda kada počne zimsko računanje vremena”, kaže Kalečak.

Životni vijek gume je osam do deset godina

Gume bi se trebale mijenjati dva puta godišnje i čuvati na za to predviđenom mjestu, a to nisu ni balkon, podrum ili kotlovnica. Životni vijek gume je osam do deset godina od dana proizvodnje, a nove gume treba kupiti kada se stare istroše ili prilikom neke vrste oštećenja, preporuča naš sugovornik.

“Svakako preporučujemo kupiti zimske gume jer onda kada vozite sa zimskim gumama, poradili ste puno na svojoj osobnoj sigurnosti u prometu i ostalih sudionika u prometu. A usput i štedite ljetne gume koje čekaju montažu za proljeće”, ističe Kalečak.

Kazne od 35 pa do čak 5 tisuća eura

Zimski uvjeti na cestama u susjednim zemljama, Austriji i BiH na snazi su od sredine ovog mjeseca. Kazne za nepoštivanje zakona nisu male, kreću se od 35 pa do čak 5 tisuća eura. Požurilo je to, čini se, Hrvate da ove godine zamijene ljetne sa zimskim gumama.

“Prvi put nakon 22 godine nestalo je nekih dimenzija guma. Mislim da su proizvođači računali da je bolje da im nešto nedostaje guma, nego da im ostane nekoliko stotina tisuća na lageru. Međutim, ima puno robnih marki. Mi prodajemo oko 14 robnih marki i uvijek se snađemo. Prodaje se nešto više guma nego prošle godine. Mislim da se ne ide više u Sloveniju. Ide se nešto malo, ali ne kao prijašnjih godina”.

Inače, za vožnju po snijegu i ledu s neadekvatnim gumama naši će nam prometni policajci napisati kaznu od 100 eura.

Povratak na Net.hr