Potrebni za VR

JOŠ BOLJA SLIKA: Novi tekući kristali mogli bi učiniti televizore i ekrane još oštrijima

Nova vrsta tekućeg kristala mogla bi poboljšati rezoluciju i energetsku učinkovitost televizora i računalnih ekrana.

Znanstvenici su projektirali novi kristal koji bi se koristio u displejima od tekućeg kristala (LCD-ima), piše UPI.

STIGLE U ZAGREB: ‘Naručio sam one jeftine kartonske Google naočale za virtualnu stvarnost, evo što se dogodilo’

Visoka rezolucija posebno važna ta VR naočale

“Danas displeji Apple Retina imaju rezoluciju gustoće od oko 500 pixela po inču”, kaže vodeći znanstvenik projekta Shin-Tson Wu, profesor optike i fotonike na Sveučilištu srednje Floride.

“S našom novom tehnologijim na ekranu iste veličine mogla bi se postići gustoća rezolucije od 1500 piksela po inču. To je posebno privlačno kod opreme za virtualnu i pojačanu stvarnost, koja mora postići visoku rezoluciju na malome ekranu kako bi predmeti izgledali oštro i kada bi ih se stavilo blizu očima.”

hd televizor
Nova vrsta kristala jako je brza, te ne mora koristiti više filtera za stvaranej bijeloga svjetlaFoto: AndreyPopov/Thinkstock

Trenutačni displeji visoke definicije koriste sloj nematičkog tekćeg kristala kako bi modulirali bijelo LED pozadinsko svjetlo, na koje se primjenjuju filteri u boji kako bi stvarali crvene, zelene i plave piksele. Primjena sva tri filtara stvara bijelo svjetlo.

Nema potrebe za filterima

Nova vrsta tekućeg kristala s plavim pomakom može modulirati svjetlo znatno brže nego nematički tekući kristal, te eliminira potrebu za filterima. Pikseli različitih boja mogu se brže prenositi. Brzi pulsevi plavog, crvenog i zelenog svjetla u ljudskim se očima percipiraju kao bijelo svjetlo.

“S filterima u boji, i crveno, i zeleno i plavo svjetlo se generiraju istovremeno”, objašnjava Wu. “Ali kod tekućeg kristala s plavim pomakom možemo koristiti jedan subpiksel kako bi napravili sve tri boje, ali u različito vrijeme. To konvertira prostor u vrijeme. Radi se o konfiguraciji koja štedi dvije trećine prostora, što utrostručuje gustoću rezolucije.”

Eliminacija filtera smanjuje i količinu energije koja se gubi tijekom prijenosa svjetlosti, zbog čega je ovaj novi proces učinkovitiji.

Sada znanstvenici planiraju prebaciti svoja otkrića u radeći displej.

Povratak na Net.hr