Dolaze kvantna računala

IBM POBIJEDIO GOOGLE: Dolazi potpuno nova vrsta računala, i možete ih odmah isprobati

IBM-ovi su  znanstvenici predstavili kvantno računalo koje je dostupno svima preko cloud (oblak) usluge, prenosi Business Insider.

Iako je cloud usluga namijenjena uglavnom znanstvenicima i studentima, svatko zainteresiran u to novo računalo moći će ga isprobati, kaže Jerry Chow, jedan od znanstvenika koji vode projekt. Na stranici IBM Quantum Experience znanstvenici i fanovi kvantnih računala mogu sada izvoditi vlastite eksperimente na jednom od pravih kvantnih procesora koji se nalaza u cloudu.

SAMO ŠTO NISU U TRGOVINAMA: Sve smo bliže kvantnim računalima

Potpuno drugačija vrsta računala

Kvantno je računalo bitno različito od današnjih digitalnih računala.

Digitalno računalo misli binarno,  u dva stanja: nula i jedan (ili isključeno i uključeno). Kvantno računalo koristi “kombinaciju nula i jedinica” kako bi stvorilo brojna stanja. Može biti nula, jedan, oba istovremeno, nešto između, a može biti i misteriozno nula/jedan stanje koje se baš i ne može točno odrediti, kaže Chow.

Ta se neobična stanja zovu ‘zaplitanja’ i postoje neki dobro poznati algoritmi (matematičke formule) koji ih koriste, kaže Chow.

kvant
Ovako izgleda unutrašnjost frižidera koje drži računalo na temperaturi jedva iznad apsolutne nuleFoto: ibm.com

S obzirom da kvantna računala misle različito, mogu rješavati zadatke puno brže od dosadašnjih računala, poput rada s milijardama varijabli istovremeno, kao u slučaju interakcija između molekula u kemiji.

Sjajni su i za zadatke učenja. Od njih se očekuje kako će nam pomoći u pronalaženju novih lijekova, novih oblika računalne sigurnosti, te da će postati pametna računala koja će razmišljati i posjedovati razum.

Isto tako, i programiranje kvantnih računala je potpuno različito. Zbog toga je IBM-ov tim stvorio tutorial kako bi pomogao ljudima u programiranju. Trebati će vam srednjoškolske matematičke vještine i poznavanje osnova programiranja.

Hladnje od dubokog svemira

Kvantna se računala i grade drugačije. Ovaj IBM-ov koristi silicijsku osnovu poput regularnog računala, ali i supravodljive metale poput niobija i aluminija koji moraju biti na nevjerojatno niskim temperaturama. Te su niske temperature ono što dovodi do njihovih posebnih kvantnih svojstava.

Zbog toga se računalo drži u posebnom frižideru, na temperaturi od “0.015 stupnjeva iznad apsolutne nule, što je hladnije od svemira”, kaže Chow.

Računalo na kojem se temelji ova cloud usluga je snage 5 kvantnih bitova (qubitova), što je stvarno jako (dosadašnja kvantna računala bila su snage 2 qubita), ali nije puno pametniji od ‘normalnog’ superračunala’.

Ali industrija radi na kvantnom računalu snage 50 qubita, koje bi bilo daleko moćnije od bilo kojeg superračunala.

Nitko ne zna koje bi sve probleme tako jako računalo moglo riješavati, ali IBM i Google se utrkuju da saznaju. S ovom cloud uslugom, IBM je dobio prvi bod u utrci i poveo.

Povratak na Net.hr