SRAMOTNO ILI HVALEVRIJEDNO?

HODAJUĆE ANTENE: Praški beskućnici kao hotspotovi

Na praškim ulicama ovih dana izašao je prvi beskućnik ujedno i hodajući hotspot. Tkogod mu se približi može se “zakačiti” i besplatno koristiti internet dok je u njegovoj blizini. Lako ga je prepoznati, nosi prigodnu majicu na kojoj je sve opisano.

Beskućnik Radim iz Praga, koga u kvartu poznaju jer kraj ulaza u metro prodaje cvijeće, pristao je postati probni mobilni Wi-Fi predajnik u projektu Wi-Fi 4 life kojim student Luboš Boleček pokušava spojiti korisno s humanitarnim – pomoći beskućnicima preko službe besplatnog interneta na mjestima na kojima besplatnog signala nema.

“Pomažem im da pokrenu cijeli projekt. Inaće se ne razumijem u Internet ni tehnologioju općenito”, rekao je Radim.

Ako se pokaže uspješnim Boleček će projekt ponuditi gradu Pragu i davateljima internetskih usluga. U testnom periodu Boleček je angažirao šest beskućnika koji će osam sati dnevno provesti na najprometnijim ulicama Praga, noseći u džepu uređaj koji omogućava priključivanje na internet ljudima u krugu od 20-ak metara.

Ideja propala u SAD-u

Beskućnici Wi-Fi hotspoteri bi u zamjenu za to dobili hranu, odjeću i smještaj, a nakon šest mjeseci i ponudu za posao od grada ili neke tvrtke.

“Ideja mi je pala na pamet kada sam studirao u Kanadi i nigdje nije bilo interneta. Sjetio sam se da bi taj problem mogli riješiti beskućnici. Sada više nije u pitanju internet, nego ljudi koji su pali na dno”, kazao je Boleček.

U SAD-u je prije tri godine propala slična ideja, zato što je kompanija BBH postala meta kritičara, koji su ih optuživali da ponižavaju beskućnike.

“Beskućnici su već poniženi, a nikome to ne smeta”, odgovara Boleček na to što će beskućnici biti odjeveni u njegove reklamne majice.

Povratak na Net.hr