Veliki skandal trese Finsku; što se zapravo dogodilo s Nokijom?

Nokia moli Elopa da prihvat manju otpremninu, a Elop tvrdi da mu treba 25 milijuna dolara zbog razvoda.

Prema pisanju najvećih finskih dnevnih novina Helsingin Sanomat, Nokia je zamolila svog bivšeg izvršnog direktora Stephena Elopa da prihvatiti manji menadžerski bonus kako bi utišali val negodovanja i prosvjeda koji tresu Finsku.

Drama u domovini Nokije eskalirala je u utorak kada je otkriveno da je Risto Siilasmaa, Nokijin predsjednik Upravnog odbora, pogrešno predstavio činjenice kada je tvrdio da je otpremnina koju treba isplatiti Elopu slična iznosima koje su dobivali prethodni čelnici kompanije.

Nokia je bila prisiljena priznati da je Elop u stvari dobio ugovor koji mu jamči isplatu 25 milijuna dolara ako Elop bude prodao jedan dio kompanije.

Prema pisanju lista Helsingin Sanomat, Nokia sada na sve načine nastoji umanjiti štetu u reputaciji spram javnosti koju je ova drama uzrokovala. Naime, pitajući Elopa da prihvatiti manju otpremninu, što bi moglo ušutkati neke od kritičara, šef finske udruge “equity” investitora rekao je za Siilasmaanove pogrešne tvrdnje o Elopovom bonusu da su – “neoprostive”.

U srijedu je ova velika drama u finskim medijima dobila novi nastavak. Helsingin Sanomat objavio je da se Elop protivi Nokijinoj molbi da mu smanji otpremninu jer se on upravo nalazi pred razvodom. Navodno gospodin Elop vjeruje da ne može uvjeriti svoju suprugu da prihvati ikakvo smanjenje te da mu Nokija treba isplatiti ravno 25 milijuna dolara.

Može se slobodno reći da Finska nikada nije svjedočila ovakvoj melodrami jer je riječ o najpoznatijoj kompaniji ne samo u ovoj zemlji, već i u ostatku svijeta.

Finski mediji tradicionalno su već tretirali Nokiju u rukavicama, no sada je kompanija suočena s agresivnim napadom od strane nekoliko vodećih finskih novinskih organizacija.

Ključni trenutak kojim je sve započelo bio je kada je prošli tjedan Siilasmaa izjavio da je Elopov ugovor “u suštini isti ” kao i ugovori prethodnih uprava. Novinari u listu Helsingin Sanomat krenuli su istraživati i otkrili su da Elopov ugovor nema ništa zajedničko s prijašnjim ugovorima. Štoviše, početni Elopov ugovor je zapravo radikalno izmijenjen kako bi se u njega uključile odredbe koje Elopu osiguravaju ubrzanu naplatu. Taj bonus dolazi kao nagrada za preuzimanje odjela mobilne telefonije koji je Nokija prodala Microsoftu.

Nešto se izgleda ozbiljno događa u Finskoj. U ovom trenutku čini se mogućim da bi jednoga dana zaista mogli saznati pravu istinu o imenovanju Elopa za čelnika Nokije i makinacijama oko njegovog ugovora ako kompanija bude prodana Microsoftu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr