ŠTETI OKOLIŠU I ZDRAVLJU

EKO-RASVJETA KOJA NIJE BAŠ EKOLOŠKA: U Zagrebu stabla pod LED-icama ne odbacuju lišće!

Takozvana ekološka rasvjeta koja se postavlja po Zagrebu po svemu sudeći je sve samo ne ekološka. Fotografije snimljene u posincu pokazuju štetni utjecaj LED rasvjete na stabla: grane osvijetljene javnom rasvjetom još uvijek imaju lišće, a one izvan dosega tog svjetla svoje su već odavno odbacile.

U okolici stambenih zgrada zagrebačkog kvarta Borovje postavljena je LED rasvjeta. Već na prvi pogled jasno je da je riječ o temperaturi od 4000K koja ima veliku emisiju svjetlosti u plavom dijelu spektra, piše EkoRasvjeta.net.

Rasvjeta je prilično intenzivna te je postavljena pod kutem tako da svijetli iznad linije horizonta. Bez obzira što je LED rasvjeta ekonomična, ove karakteristike su vrlo štetne za okoliš i zdravlje.

ATLAS SVJETLOSNOG ZAGAĐENJA: Trećina čovječanstva ne može vidjeti Mliječnu stazu

Stabla su zbunjena, a štetno je i za ljude

Rasvjetni stupovi postavljeni su u malom parku između zgrada. U parku su klupe i nekoliko većih breza. Fotografije, snimljene u prosincu, pokazuju utjecaj LED svjetiljki na stabla – grane koje su osvijetljene javnom rasvjetom još uvijek na sebi imaju lišće dok je ostatak stabla u potpunosti bez lišća. Takva rasvjeta vidno šteti ekosustavu.

Iste svjetiljke postavljene su i na strani prema cesti, Držićevoj aveniji, na svega par metara od prozora stanova.

Odabir svjetiljki u ovom slučaju je kritičan budući da LED diode, bez odgovarajućih difuzora i sjenila na svjetiljkama jako blješte i smetaju ljudskom oku.

Noću svjetlost ulazi u stanove i spavaće sobe. A zna se koliko je štetan utjecaj plave svjetlosti na produkciju melatonina.

PROMIJENITE BOJU: Ekran vašeg mobitela je kriv ako ne možete spavati

Opasne emisije plave svjetlosti

Prilikom postavljanja LED rasvjete u parkovima i blizini zgrada kritičan je odgovarajući izbor svjetiljki. Temperatura mora biti ispod 3000K zbog smanjenja emisije plave svjetlosti, a svjetiljke usmjerene isključivo prema dolje.

Uz sjenila i difuzore moguće je smanjiti utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Korištenjem dinamičke LED rasvjete utjecaj se dodatno može kontrolirati smanjivanjem intenziteta u kasnim noćnim satima. Na žalost, sadašnja praksa postavljanja svjetiljki nije regulirana i radi veliku štetu za okoliš, ljudsko zdravlje i sigurnost.

Ovakve LED svjetiljke u budućnosti će se morati zamijeniti, što donosi dodatne troškove.

Stanari koji primjete da se u njihovom susjedstvu postavlja LED rasvjeta trebali bi inzistirti na ekološkim svjetiljkama, a mjesnu samoupravu bi trebali obavezno obavijestiti o lošoj praksi postavljanja neekoloških LED svjetiljki i zatražiti njihovu zamjenu.

Povratak na Net.hr