STRUČNJACI ZABRINUTI

DO 2028. INTERNET ĆE SE RAZDIJELITI NA DVA DIJELA: Kina vs. ostatak svijeta – evo kako će se ubuduće odvijati stvari na webu

Odsječena od ostatka svijeta, Kina je izgradila vlastiti internet

Nije nikakva tajna da su kineski zakoni o internetu nemilosrdni. Nisu blokirane samo porno stranice, već i divovi društvenih medija poput Facebooka i Twittera, piše indy100.

Paralelni internet

A bivši direktor Googlea Eric Schmidt smatra kako nije previše vjerojatno da će se to promijeniti. U stvari, predviđa da će unutar sljedećih deset godina internet biti prisiljen podijeliti se u dva dijela, jer je kineska online kontrola u suprotnosti sa zapadnim načinom korištenja interneta.

“Mislim kako najvjerojatniji scenarij sada nije dijeljenje u puno komadića, već neka vrsta ‘račvanja’ u internet pod kineskim vodstvom i nekineski internet kojeg predvodi Amerika”, rekao je Schmidt. “Ako pogledate Kinu, a ja sam baš bio tamo, skala tvrtki koje se grade, usluga koje se grade, bogatstva koje se stvara je fenomenalna.”

Propusna cenzura

U svojem je govoru pohvalio sposobnost Kine da zaradi ogromne količine gotovine preko svojih web usluga, no isto je tako naglasio zabrinutost da će to pružiti kineskim vođama povećanu moć i kontrolu u smislu cenzure.

KINA NASTAVLJA ISKLJUČIVATI INTERNETSKE PORTALE: ‘Šire pogrešno orijentirani sadržaj, diskriminaciju i opscenost’

‘Veliki kineski vatrozid’ već je dobro poznat širom svijeta, a mnoge tvrtke sve lakše uspijevaju izbjeći cenzuru. Tako je naprimjer i YouTube tehnički zabranjen u Kini, no ipak je jako popularan zahvaljujući alternativnim metodama pristupa.

Čak i brojne kineske korporacije imaju svoje vlastite računa na ovoj stranici za razmjenu videa.

Povratak na Net.hr