METALNE ŽIVOTINJE

DA SE AMERI NE UMISLE PREVIŠE: I Kinezi i Rusi imaju zastrašujuće biomorfne borbene robote

Kineska vojska je pokazala svoje borbene biomorfne robote. To su roboti projektirani da ne samo da izgledaju, nego i funkcioniraju poput životinja izrađenih od metala. Masivni roboti mogli bi biti budućnost ratne tehnologije. A Kina nije jedina zemlja koja ih ima.

Kineska vojska, prema pisanju britanskog Mirrora, razvija visoko tehnološke biomorfne borbene robote. Ono je još zanimljivije je se u natjecanje u izradi ovih meta-životinja može uključiti i “zainteresirana javnost”. Natjecanje se službeno zvalo “Prevladavanje zapreka 2016.”

Na taj način vlada želi pomoći kineskoj vojci da dodatno poboljšaju svoju tehnologiju i robotiku. U natječaj su se uključile 73 ekipe, a pobjednik će dobiti priliku da se njihovi roboti izrađuju za buduće borbene zadatke.

Valja napomenuti da su roboti koji su izloženi bili autonomni, što znači da ne funkciniraju pomoću daljinskih kontroli te da se potpuno ovisno o vlastitim senzorima. Postoje čak i neke studije o tome kako unaprijediti ove biomorfne strojeve i pretvoriti ih u samosvjesne strojeve koji samostalno reagiraju.

NOVA GENERACIJA ROBOTA: Tiši su, robusniji i slobodno se kreću bez kabla

Rusi imaju Risa i Avatara

Izvještaj iz travnja 2016. ističe da je Rusija također ima tim koji razvija vlastite biomorfne borbene robote pod imenom Ris i Avatar. S tim da Avatar nije obični bespilotni biomorfni robot. Nalik je strojevima u filmu Toma Cruisea Edge of Tomorrow gdje su ljudi uvećani i ojačani montiranjem borbenog robotskog odijela.

S druge stranem ne možes oteti dojmu da podsjeća na još jednog filmskog “junaka” – Robocopa.

Avatar je, dakle, robot koji se spaja s ljudskim operatorom, a originalno mu je bio cilj pretvoriti čovjeka u ratni “stroj”.

OPASNOST NE PREDSTAVLJAJU SAMO MEDVJEDI: Robot-Terminator vreba u američkim šumama

Istraživanje i razvoj biomorfnih robota je tijeku već u posljednjih nekoliko godina i mnogo od današnje inovativne tehnologije tih robota snažno se oslanja na ponašanje životinja u divljini.

Međutim, sada se po prvi put meta-životinje planiraju koristiti za borbu.

Povratak na Net.hr