UPUTE ZA UCJENU

CYBER ‘ORUŽJE’ ZA 140KN: Hakeri objavili jednostavan vodič za stvaranje virusa i objavili ga na YouTubeu

Na YouTubeu su objavljene korak-po-korak upute koje pokazuju svakom budućem hackeru kako da uspješno ucjenjuju vlasnike računala.

Softverski virus koji je poharao svijet može se kupiti za protovrijednost od samo 140 kuna, i potrebno je samo malo tehničkog predznanja da bi ga se aktiviramo, prenosi Daily Mail.

Youtube je u međuvremenu izbrisao više video snimaka koje su postavili hackeri.

Brojne zemlje na udaru

Brojne su se zemlje našle pod udarom najnovijg virusa. Vjeruje se kako je najteže pogođena Rusija. Na udaru su se našla računala Ministarstva unutarnjih poslova, te Megafon, druga najveća telefonska mreža.

U Njemačkoj su pogođeni automati za prodaju karata na željezničkim kolodvorima, a u Španjolskoj telekom div Telefonica, energetska tvrtka Iberdrola i tvrtka za isporuku plina Gas Natural.

U Britaniji se pod napadom našao nacionalni zdravstveni sustav, zbog čega je otkazano stotine operacija.

I tvrtka za međunarodni prijevoz FedEx isto je potvrdila da je napadnuta.

Virus iz arsenala američkih špijuna

Stručnjaci kažu kako je ovaj cyber napad koristio kod Eternal Blue, kojeg je razvila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), a kojeg je na internet stavila misteriozna grupa pod imenom Shadow Brokers.

Eternal Blue objavljen je na YouTubeu prošloga mjeseca u zajedno s brojnim drugim alatima za hakiranje za koje se tvrdi da pripadaju američkoj špijunskoj agenciji.

Profesor Ross Anderson sa Sveučilišta u Cambridgeu rekao je kako izgleda da je napad iskoristio slabost u Microsoftovom softveru koji je popravljen ranije ove godine. No očito nova zakrpa nije instalirana na sva računala širom svijeta, što je iskoristio virus koji se širio brzinom od pet milijuna emaila na sat.

Plati, ili ćeš sve izgubitiFoto: A

Posljedica toga su deseci tisuća žrtava u 99 zemalja svijeta, uključujući SAD, Australiju, Belgiju, Francusku, Kinu, Meksiko i Italiju.

Stručnjaci iz proizvođača sigurnosnog softvera Avast rekli su kako su promatrali 57.000 zaraza širom svijeta te da izgleda kako su glavne mete bile Rusija, Ukrajina i Tajvan.

DVOJICA HEROJA ZAUSTAVILA VELIKU HAKERSKU KAMPANJU: Otkriveno kako su pronašli spas za računala diljem svijeta

Traže novac za ‘otključavanje’ desetaka tisuća računala

U virus je ugrađena naredba koja ga tjera da traži adresu web stranice koja, jednom kada je aktivirana, zaustavi sav prijenos.

Pretpostavlja se da je web stranica aktivirana u petak, što je pauziralo širenje virusa.

Hacker Lauri Love, koji čeka izručenje iz Britanije u SAD zbog navodne krađe podataka iz vladinih računala, rekao je kako se napad izvodi “vrhunskim cyber otužjem” koje koriste SAD špijuni.

“Izgleda da je cyber napad pogodio brojna računala u sustavu zdravstva Ujedninjenog Kraljevstva, i u Španjolskoj tako što je iskoristio jako gadnu ranjivost u Microsoftovim Windowsima, a što je otkrila hackerska skupina Shadow Brokers koji su nabavili te podatke od američke NSA.”

Vlasnici zaraženih računala primili su zahtjev da uplate 300 dolara (2.000 kuna) po zaraženom računalu u bitcoinima. Ako ne plate u roku od tri dana tražena suma se udvostručuje, a ako ne uplate do slijedećeg petka, njihovi će se dokumenti trajni izbrisati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr