TRGOVINSKI RAT NA POMOLU

ČELNI ČOVJEK HUAWEIJA POSLAO JASNU PORUKU: ‘Nema potrebe za pregovorima, ako me Trump nazove, možda se neću javiti’

O Appleu je govorio krajnje pomirljivo, no kada su se dotakli SAD-a i predsjednika, ton je postao osjetno drugačiji

Osnivač Huaweija tvrdi kako američki presjednik pritišće njegovu tvrtku samo zato jer je naprednija od konkurecije te dodao kako nema namjeru prihvatiti Trumpovu igru i svetiti se Appleu.

U intervjuu za Bloomberg  Ren Zhengfei, direktor i i osnivač Huaweija rekao je kako se oštro protivi ratu s Appleom , iako mu je američka tvrtka glavni konkurent na tržištu smartphonea.

‘Zašto bih kao učenik to radio svom učitelju’

“Apple je moj učitelj i napredovao je pred nama. Zašto bih se kao učenik svetio svom učitelju. Nikada to ne bih učinio“, rekao je, dodajući kako sumnja i da će službeni Peking uvući Apple u trgovinski rat s SAD-o.

“Kao prvo, to se neće dogoditi. A čak i ako se dogodi, ja ću se prvi buniti protiv toga. Apple je svjetski lider. Da nije bilo Applea, ne bi bilo ni mobilnog interneta“, istaknuo je Ren.

Bacaju iPhone kao izraz domoljublja

No ne dijele svi Kinezi njegov sentiment. Kineski mediji pišu kako su se mnogi sunarodnjaci riješili svojih iPhona i uzeli Huaweije. I na društvenim mrežama se širi kampanja kojom se poziva Kineze na taj, kako se tvrdi, domoljubni potez.

Zlobnici bi rekli da se i iPhone dobrim dijelom proizvodi u Kini, a američki predsjednik je otišao korak dalje te opetovano optužuje kineske tvrtke za krađu intelektualnog vlasništva. Ren takve optužbe kategorički odbacuje, tvrdeći kako je “vjerojatnije da su oni krali našu tehnologiju”.  Pojasnio je kako se upravo zbog te tehnološke superiornosti Huaweija Donald Trump trudi istisnuti njegovu tvrtku s tržišta.

Huawei je najveći svjetski proizvođač telekom opreme i kaska jedino za Samsungom. Na drugo mjesto je izbio nakon što je prošle godine prestigao Apple, a  direktor kineskog diva uvjeren je kako američke sankcije ne mogu naštetiti tvrtki.

Sankcije ga ne diraju

“Ako netko ne želi poslovati s nama, to je poput rupe u zrakoplovu. Radimo na tome da ju pokrpamo, ali avion nastavlja letjeti“, rekao je i pojasnio što konkretno znači prilično neobična prispodoba. Kao jedan od konkretnih primjera kako će se nositi sa sankcijama jednostavno je rekao kako više neće kupovati američke čipove nego kineske.

No optužbe za špijunažu nisu samo američke. U većoj ili manjoj mjeri, od Huaweijeve 5G opreme odustaje i Europa. Ren tvrdi kako je sve zbog američkog pritiska.

Ako Trump nazove, možda se neću javiti

“SAD upravlja svojim tvrtkama. SAD ne može biti svjetski policajac. Ne mogu upravljati cijelim svijetom”, rekao je a ima i spremnu poruku za Trumpa i SAD

“Nikada nisu kupovali nikakve proizvode od nas. Čak i ako požele u budućnosti kupiti nešto od nas, možda im neću prodati. Nema potrebe za pregovorima. Ignorirat ću ga, a onda s kim bi uopće mogao pregovarati. Ako me nazove, možda se neću javiti“, zaključio je Ren

Povratak na Net.hr