Britanija uvodi poseban 'Google porez' kako bi zaustavila preusmjeravanje Googleovog profita u inozemstvo

Britanija obecava uvodenje 25 posto poreza na sve prihode koji se usmjeravaju u inozemstvo, ali provedba te odluke bit ce kljucna.

Britanski ministar financija George Osborne najavio je plan za novi 25-postni porez kojemu je cilj zatvoriti rupe kroz koje multinacionalne tvrtke preusmjeravaju svoju dobit prema drzavama s nizim poreznim opterecenjima kao sto je Irska.

Ovaj porez vec je dobio popularni naziv “Google porez”, premda je rijec o praksi koja je rasirena u tehnoloskoj industriji, ali i mnogim drugim tvrtkama. Naime, osim Googlea, Apple, Amazon, Starbucks i mnoge druge tvrtke vec su se bile nasle pod povecalom zbog nacina na koje obracunavaju svoje zarade.

“Danas predstavljam porez od 25 posto na dobit koju generiraju multinacionalne tvrtke od ekonomskih aktivnosti ovdje u Velikoj Britaniji, a koju one tada umjetno izvlace iz zemlje.”

S ovom mjerom, koja ce se poceti provoditi od travnja 2015. godine, ministar George Osborne se nada da ce za tvrtke postati vrlo neekonomicno da pokusaju izbjeci svoje “odgovarajuce porezne obveze”.

Tih 25 posto nameta je vise od 21 posto koliko iznosi stopa poreza na dobit u Velikoj Britaniji, ali i dalje ostaju otvorenim velika pitanja o tome kako ce se ovo provoditi i tumaciti.

“Diverted Profits Tax”, kako britanski ministar naziva ovaj porez, bit ce usmjeren na dobit koja je ostvarena u Velikoj Britaniji, ali to zapravo i nije tocno ista stvar sto i profiti generirani od prodaje u Velikoj Britaniji.

Vrijeme ce pokazati hoce li ovo kreativno racunovodstvo uspjeti stati na kraj dugogodisnjem izbjegavanju poreza od strane tech tvrtki, medutim medu europskim zastuponicima i regulatorima vec postoji snazni konsenzus da status quo umjetnog izvlacenja profita mora sto prije zavrsiti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr