Traži se uvođenje ‘crnih kutija’ u sva motorna vozila

Federalni regulatori u SAD-u predložili su da nakon rujna 2014. svi novi automobili trebaju biti opremljeni crnim kutijama, takozvanim ‘snimačima podataka događaja’ koji bilježe sve, od toga koliko brzo se kreće automobil do broja putnika i točne lokacija automobila.

Premda su već mnogi proizvođači automobila dobrovoljno instalirali ove uređaje, američka Nacionalna agencija za sigurnost prometa otvorila je javnu raspravu koja će trajati do 11. veljače iduće godine.

Nakon provedene rasprave razmotrit će se da ugradnja “crnih kutija” u automobile postane obveza za sva vozila. Američki Kongres je ovlastio ovu agenciju da može postavljati pravila koja se odnose na sigurnost motornih vozila u prometu.

Jasno, američki regulatori govore o sigurnosti koju će donijeti ovi uređaji. Za vrijeme vožnje tako će biti zabilježeni neki “događaji” kao što je naglo kočenje, ubrzanje, skretanja i druge vrste događaja koji bi mogli dovesti do nesreće.

Tim pohranjenim podacima moguće je pristupiti bilo daljinski ili fizičkom vezom, ovisno o modelu vozila, a koristit će se “prvenstveno za potrebe procjene performansi sigurnosnog sustava vozila nakon nesreće”, kako je objavljeno u dokumentu na Federal Register, službenoj publikaciji federalne vlade SAD-a.

Ipak, zagovornici prava na privatnost zazvonili su na uzbunu i smatraju da bi prikupljeni podaci trebali biti anonimni te da ne smiju biti korišteni u svrhe marketinga.

“Ne treba razmišljati o tome kao o prilici za prodaju podataka auto-osiguravajućim društavima za procjenu rizika. To je realna mogućnost. Podaci su vrijedni”, rekao je Lillie Coney, direktor u Electronic Privacy Information Center.

Crne kutije u vozilima bit će manji samostalni uređaji ili dio računalnog sustava vozila. Snimat će brzinu vozila, ponašanje ventila za dovod goriva u motor, nagla kočenja, paljenje, korištenje sigurnosnih pojaseva, broj putnika u vozilu, otvaranje zračnih jastuka te osim vremena kada su se dogodili ovi “događaji” bilježit će također i lokaciju automobila, ovisno o modelu vozila.

Australski znanstvenik David Warren izumio je crnu kutiju 1953. godine kako bi snimio šum zrakoplovnog kokpita i ponašanje instrumenata tijekom leta. U slučaju nesreće, na osnovu tih podataka istražitelji bi lakše mogli otkriti uzroke pada zrakopolova.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se netko sjetiti ugraditi je i u cestovna motorna vozila.

Dakle, pripazite kako se ponašate u prometu. Vaš automobil će vas promatrati!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr