Apple za ukradene iPhone treba omogućiti ‘Kill Switch’ funkciju

Vrhovni tužitelj u San Franciscu izjavio je da želi da Apple dizajnira ‘Kill Switch’ funkciju za iPhone koja bi omogućila da se uređaj učini beskorisnim u slučaju da bude ukraden.

Okružni odvjetnik u San Franciscu George Gascon rekao je da je prošli tjedan napravio određeni pritisak na predstavnika Applea kako bi “Kill Switch” tehnologiju ugradili u svaki iPhone. Na taj način umanjila bi se i njegova vrijednost na crnom tržištu ukradenih mobitela.

Gascon je opisao sastanak kao “vrlo razočaravajući” te je istaknuo da se sada želi sastati s Appleovim izvršnim direktorom Timom Cookom kako bi razgovarali o ovoj tehnologiji.

“S obzirom na to koliko su naše tehnološke tvrtke spretne te kako mogu razviti mnoge nove značajke, ja čvrsto vjerujem da je ovo potpuno izvediva stvar”, rekao je Gascon u intervjuu za Huffington Post.

Appleov glasnogovornik ovo nije želio komentirati.

Diljem Sjedinjenih Država policija izvještava o valu krađe tzv. pametnih telefona i tablet računala, posebice iPhonea i iPadova. Kriminalci kradu te mobilne uređaje, a zatim ih preprodaju na internetu, na uglovima ulica i unutar lokalnih trgovina.

Prema policijskim izvještajima, od 3.190 pljački u San Franciscu prošle godine, gotovo polovica, odnosno njih 1.470, bilo je povezano s krađom smartphonea.

Takav val krađa prisilio je policijske uprave da osnuju posebne jedinice usmjerene isključivo na hvatanje lopova kojima su cilj mobiteli i tableti. Osim toga, broj cestovnih pljački također je u porastu, pa su neke žrtve izgubile ne samo svoje telefone, već i živote.

Prošle godine u travnju, telekom kompanije AT&T, Verizon Wireless, Sprint i T-Mobile složile su se da počnu među sobom dijeliti liste serijskih brojeva koji su povezani s ukradenim uređajima. Kada ova politika stupi na snagu krajem ove godine, ukradeni telefon se više neće moći koristiti na bilo kojoj većoj američkoj mobilnoj mreži.

Ipak, Gascon smatra da to nije dovoljno i zahtjeva uvođenje “Kill Switch” funkcije, odnosno trajno zaključavanje telefona na daljinu.

Uostalom, čak i kada je određeni mobitel prijavljen policiji i kada se on nađe na “crnoj listi” mobilnih operatera, on se ipak može spojiti na Wi-Fi mrežu te downloadati igre, muziku, pretraživati internet, slati poruke, koristiti Skype i sl.

“Ja sam vrlo uznemiren činjenicom da je mobilna komunikacijska industrija, kako na razini operatera tako i proizvođača, tako spora u odgovoru na problem koji je u nastajanju posljednjih četiri ili pet godina”, rekao je Gascon.

Povratak na Net.hr