KORISNICI BIJESNI

APPLE PRIZNAO NEŠTO ZA ŠTO GA SVI VEĆ DUGO OPTUŽUJU: ‘Da, usporavamo starije modele iPhonea’

Tehnološki div priznao je ono za što ga mnogo vlasnici iPhonea optužuju.

Apple je priznao kako usporava starije modele iPhonea. U priopćenju ističu kako su koristili nadogradnje softvera da bi smanjili učinkovitost starijih iPhonea koji bi mogli imati problema s baterijom zbog kojih bi se iznenadno zgasili.

Analitičari i vlasnici iPhonea bijesne, te tvrde da se iza svega krije Appleova taktika kojom želi korisnike natjerati na kupnju novih modela. No tvrtka uvjerava da im je cilj je bio potpuno drugačiji. Učinkovitost litij-ionskih baterija vremenom slabi, pa se telefoni odjednom gase kako bi sačuvali komponente.

Sustav odgađa radnje

Nadogradnje softvera za iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE i iPhone 7 napravljene su tako da izglade nagle skokove u rastu napona te tako spriječe iznenadna gašenja i produljuju vijek trajanja baterije. A usporavanje starijih modela je samo nuspojava, Doron Myersdorf, direktor SoreDota, tvrke koja proizvodi baterije brzog punjenja za CNN objašnava i zašto. Izglađivanje zapravo znači da mobiteli reorganiziraju nadolazeće naredbe i tako ih ne obrađuju sve odjednom.

“Neizbježni rezultat je usporavanje prosječne brzine reagiranja sustava” objašnjava. Apple, pak ističe da čine sve u dobrobiti korisnika i da će takvu strategiju nastaviti koristiti i u budućim proizvodima.

Povratak na Net.hr