KAKVA ZGRADA!

APPLE CAMPUS 2.0: U njegovo dvorište stane Pentagon!

Uoči večerašnje Appleove konferencije, naišli smo na svježi video materijal, novi pogled na gradilište spektakularne upravne zgrade tvrtke Apple, ovog puta snimljen dronom. Apple Campus 2.0 je impozantna mega građevina, prostire se na čak 280.000 kvadratnih metara, a vrijedna je 5 milijardi dolara.

Apple Campus 2.0 gradi se u Cupertinu u Kaliforniji, gdje je Apple i osnovan 1977. godine. Još 2006. godine, kada je pala odluka o gradnji nove upravne zgrade, Steve Jobs je odlučio da neće seliti iz Cupertina na neku dalju, jeftiniju lokaciju. Zemljište za građevinu platili su 160 milijuna dolara. A koliko je ustvari veliki taj svemirski brod od betona najbolji govori podatak da zgrada Pentagona stane u njegovo dvorište. Ako niste znali, Pentagon smatraju jednom od najvećih uredskih zgrada na svijetu.

Arhitekti su samo za caffe bar i restoran odvojili ni manje ni više nego 8500 kvadrata. Zgrada koristi zakrivljeno staklo, zidovi su pokretni, ubačen je i poseban centar za prijevoz zaposlenika. Naravno, tu je i veliko predvorje gdje će se održavati buduće Appleove konferencije i razne prezentacije novih proizvoda i usluga.

Sedam kilometara prozora za preko 13.000 ljudi

Cijeli kampus će biti izgrađen na četiri kata te će imati oblik krafne (one američke, s rupom u sredini). Veličinu dodatno dočarava i podatak o sedam kilometara prozora koji će se postaviti do kraja izgradnje, koja se predviđa krajem 2016., odnosno početkom 2017. godine.

Kako i priliči Appleovoj politici očuvanja okoliša, tako će i nova upravna zgrada biti energetski nezavisna, što drugim riječima znači da će je napajati 70.000 kvadratnih metara solarnih panela na krovu zgrade. U okruženju ove zgrade promjera oko 1.6 kilometara posadit će se više od 17.000 drveća i drugih biljaka.

Inače, projekt potpisuje arhitektonski ured Fosters+Partners. U zgradi će raditi preko 13.000 zaposlenika Applea. A za najnovije snimke kampusa možemo zahvaliti Duncanu Sinfieldu i njegovom DJI Inspire 1 dronu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr