Nitko nije siguran

100 MILIJUNA DOLARA VRIJEDNA PRIJEVARA: Pali su čak i veliki Google i Facebook

Tehnološki divovi Google i Facebook priznali kako su postali žrtve prijevare vrijedne 100 milijuna dolara.

U ožujku je objavljeno kako je jedan Litvanac optužen za na e-mail prijevaru počinjenu protiv “dvije internet tvrtke iz SAD-a”, koje u to vrijeme nisu bile imenovane.

Navodno su bile prevarene da pošalju preko 100 milijuna dolara na bankovne račune navodnog varalice, prenosi BBC.

I veliki padaju

A zatim je 27. 4. objavljeno kako su te dvije tvrtke Google i Facebook.

“Otkrili smo tu prijevaru protiv uprave našeg tima za prodaju i hitno obavijestili vlasti”, izjavila je Googleova glasnogovornica. “Povratili smo naše fondove te smo zadovoljni što je ova stvar riješena.”

No nisu objavili koliko su točno novca prebacili i kasnije povratili.

U velikim tvrtkama zaposlenici smatraju kako ne moraju paziti na pokušaje prijevare jer su dovoljno zaštićeniFoto: mavoimages/Thinkstock

 

Kao ni Facebook, čija je glasnogovornica izjavila da je “Facebook povratio većinu fondova brzo nakon incidenta te da surađuje s policijom u ovoj istrazi”.

NOVA OPASNA PRIJEVARA HARA HRVATSKOM: ‘Ako dobijete od šefa e-mail s ovim sadržajem, nikako ne nasjedajte! Evo zašto’

Ciljane velike firme

“Ponekad osoblje (velikih firmi) misli da su dobro čuvani, da sigurnost nije dio njihovog posla”, kaže James Maude iz tvrtke za cyber-sigurnost Avecto.

“No ljudi su najboli dio sigurnosnog sustava koje možete imati, zati ih morate i podučavati.”

Dodao je kako su Avectovi klijenti naišli na pokušaje kada se preko hackiranih e-mail adresa viših djelatnika firme tražilo novčane uplate.

Sofisticiranost on-line prijevara u zadnje je vrijeme narasla, tvrdi se u zadnjem izvješću Europola. Kako bi se izbjegle prijevare, tvrtkama se savjetuje da pažljivo verificiraju svaki zahtijev za isplatom prije nego što ga autoriziraju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr