OZBILJNE PRIJETNJE

SVIJET BITCOINA POSTAJE OPASAN: Kriminalci širom svijeta otimaju ljude koji trguju kriptovalutama

Zbog anonimne prirode Bitcoin transakcija, sve više kriminalaca prisiljava novopečene kriptobogataše da im uplate njihov novac.

Brojni kriminalci širom svijeta navodno prijete, a u nekim slučajevima i otimaju ljude koji su se obogatili trgujući kriptovalutama poput Bitcoina, piše Business Insider.

Prisilna uplata

Jedno od svojstava Bitcoina je da iako su same transakcije vidljive, doslovno je nemoguće identificirati stranke koje su u njima sudjelovale. Stoga, ako kriminalci uspiju uspješno prisiliti nekoga da izvrši Bitcoin isplatu u njihov novčanik, praktički je nemoguće povezati primatelja s pravom osobom jer sustav garantira punu anonimnost.

U zadnje je vrijeme došlo do brojnih napada u državama kao što su Tajland, Turska, Ukrajina i Rusija, no napadi su se dogodili i u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje su ljudi za koje se znalo da posjeduju velike količine kriptovalute bili prisiljeni uplatiti velike sume u novčanike kriminalnih organizacija.

“Ovo sada postaje sve raširenije i sve više ulazi u polje rada policijskih odjela koji se bore protiv organiziranog kriminala, kao i nasilnog kriminala na lokalnom nivou”, rekao je Jonathan Levin, osnivač Chainalysisa, tvrtke koja je radila s više policijskih agencija u slučajevima kriminala povezanog s virtualnim valutama. Policija može pratiti računala koja se koriste za obavljanje transakcije, a ponekad su im i video snimke pomogla identificirati napadače. Ali ako takvi elementi ne postoje, čim je transfer novca završen malo je toga što se može ulčiniti.

Kako se zaštititi

No postoje određene zaštitne mjere koje sve više kriptobogataša primjenjuje. Neki unajmljuju sigurnosne organizacije koje paze da im nitko ne može prići. No prava zaštita je digitalna.

HRVATSKI DILERI PRONAŠLI NOVI NAČIN NABAVKE DROGE: Više ne plaćaju gotovinom nego kriptovalutom!

Jedna od takvih metoda je “višestruko potpisivanje” koje zahtijeva višestruka odobrenja prije odobrenja transfera novca. U takvom slučaju prisiljavanje osobe da preda svoj digitalni ključ kako bi se obavila transakcija postaje besmisleno. Drugi razmišljaju o ‘prisilnim novčanicima’ u kojima bi se držala malena količina kredita te bi ih žrtva mogla potajno zamjeniti s primarnim novčanikom tren prije pokretanja transakcije.

Povratak na Net.hr