KOPIRJU BRZINOM SVJETLOSTI

SNALAŽLJIVOST ILI ČISTI LOPOVLUK: Kina krade ideje s Kickstartera i stavlja ih na tržište brže i jeftinije

Poduzetnik iz Izraela upravo je na svojoj koži osjetio kinesku vještinu kopiranja tuđih ideja munjevitom brzinom, piše NetShark.

VIDEO: Još jedna bestidna kineska kopija BMW-a X5

Yekutiel Sherman izumio je proizvod za selfi fanove po imenu Stikbox. Radi se o futroli za smartfon koja se transformira u selfi štap. Sherman ju je napravio za iPhone 6 i iPhone 6s u sedam boja: plavoj bijeloj, crnoj, crvenoj, zelenoj, ljubičastoj i ružičastoj.

Izumitelj je nacrtao prototip, osigurao si neka financijska sredstva, razvio marketinšku kampanju te odlučio potražiti sreću na crowdfundingu.

Lažni kineski Lamborghini za samo 26.000 €

Neugodno iznenađenje

Stikbox u akcijiFoto: kickstarter

Ali sav je Shermanov trud, novac i vrijeme postali uzaludni samo tjedan dana nakon što je njegov proizvod pojavio na Kickstarteru. Naime, već su se onda kineski trgovci prodavali Stikbox preko AliExpressa, i dobro zarađivali.

Još je veći šok bila cijena identične kopije njegovog proizvoda. Dok je Sherman namjeravao tražiti 47.41 dolar (323.20 kuna) za stikbox, Kinezi su ga prodavali za samo 8 dolara (54.50 kuna).!

Razumljivo, osobe koje su podržale Shermana na kickstarteru su se razbijesnile i optužile ga da je varao na cijeni. Unatoč tome, projekt je uspio prikupiti 43.000 dolara (293.000 kuna) od početnog cilja koji je bio 40.600 dolara (276.000 kuna).

Ogorčenost kupaca

Nevjerojatno jeftine cjene na AliexpressuFoto: Aliexpress

No komentari su bili nemilosrdni:

“Najnoviji komentar kreatora nije ništa nego jadna izlika. Jasno je da se radi o prevari. Svi smo prevareni. Molim se za smrt ovog projekta. I za preminulog kreatora. Ako nisu još, nadam se da će uskoro.”

“Ovo je stvarno prestrašno iskustvo. Opet i opet iznova si iskoristio naše povjerenje. Možda više nikada neću podržati niti jedan projekt… Samo zbog tebe!”

“Ti se šališ? Mi trebamo taj proizvod sada. I sam ćeš dobiti sudsku tužbu ako ne počneš s proizvodnjom proizvoda kojeg smo već platili. Prestani brinuti o drugim firmama i distribuiraj svoj proizvod. Tvoja tvrtka postoji jedva godinu dana a već ju upropaštavaš. Žao mi je što sam uopće imao povjerenja u nju ali sve mi se čini kako neće još dugo trajati.”

Povratak na Net.hr