Gledam kako gledaš

POGLED U BUDUĆNOST: Facebook kupio tehnologiju praćenja kretanja oka za Oculus

Facebook je upravo kupio Eye Tribe, dansku IT tvrtku koja je razvila tehnologiju za praćenje kretnje oka i gestikulacije. U Facebooku se nadaju da će koristiti tu tehnologiju za poboljšanje njihovog sustava za virtualnu stvarnost Oculus.

Eye Tribe osnovali su 2011. četiri studenta Informatičkog sveučilišta u Kopenhagenu, a tvrtka svoju tehnologiju opisuje kao “kontrola oka za uređaje široke potrošnje koja omogućuje jednostavnije i bogatije iskustvo korisnika”.

Facebook je spojio Eye Tribe tim s Oculus VR timom, kojeg je nedavno kupio za 2 milijarde dolara.

JESTE LI SPREMNI: Facebook i Samsung dostavljaju virtualnu stvarnost na vaš telefon!

Praćenje oka za široke narodne mase

Prošle je godine osnivač Oculusa Palmer Luckey izjavio kako je tehnologija praćenja oka “kritičan dio” budućnosti virtualne stvarnosti.

Eye Teibe je započeo s proizvodom namjenjenom developerima i dobro mu je krenulo. Prodali su preko 10.000 primjeraka svog sustava za praćenje oka tvrtkama koje su željele ugraditi tu tehnologiju u svoje uređaje.

Ali čak i prije nego što ih je kupio Facebook, Eye Tribe je bio jedna od rijetkih tvrtki koja je stvarala tu tehnologiju i za široko tržište.

“Mi nismo izumili praćenje oka, ta tehnologija postoji već godinama, ali nikada nije postojala na slobodnom tržištu, i to zato što je bila izuzetno skupa”, izjacio je suosnivač Eye Tribea Sune Alstrup Johansen.

“Praćenje pokreta oka postati će integrirano u svakodnevne uređaje, poput smartfona i tableta”, objasnio je Jahansen, dodajući, “Moći ćete izvaditi svoj smartfon iz džepa, pogledati ga i odmah ćete biti logirani, ili ćete moći čitati na iPadu koji će automatski okretati slijedeću stranicu jer će točno znati kada ste pročitali sve na ovoj.”

Ostale koristi ove tehnologije

Tehnologija praćenja oka mogla bi koristiti i automatiziranim sučeljima u samovozećim automobilima, kao i ponuditi oglašivačima ‘analizu pogleda’, koja bi pokazivala što je najviše privuklo oko potrošača.

Kupnja Eye Tribea daje Oculosovom timu i najmoderniju tehnologiju renderiranja, koja selektivno renderira grafiku visoke kvalitete u ovisnosti što oko trenutno gleda. Ova tehnologija znatno smanjuje opterećenje procesora i trošenje energije, što omogućuje kvalitetnije korištenje VR uređaja.

Facebook nije jedina tvrtka koja nabavlja tehnologiju praćenja oka. Google je nedavno kupio tvrtku Eyefluence, konkurenta Eye Tribea, a postoje i još brojni drugi startupovi koji se žele uključiti u tržišnu utakmicu.

Povratak na Net.hr