Napokon umjetni egzoskelet

IMPRESIVNI METHOD-1: Divovski robot, koji izgleda kao da je ispao iz filma, napravio prve korake

Južnokorejska tvrtka Future Technology započela je s testiranjem 4 metra visokog, 1,5 tona teškog robota po imenu Method-1.

Method-1 jako podsjeća na borbenog robota MK6 iz filma Avatar, iako za razliku od filmskog, ovaj korejski nije opremljen teškim naoružanjem. No to ne znači da neće imati vojne primjene, piše Interesting Engineering.

NOVA GENERACIJA ROBOTA: Tiši su, robusniji i slobodno se kreću bez kabla

Dobra pokretljivost

Ovaj dvonogi robot s pilotom uspio je izvesti hod koji bi bio impresivan i za znatno manje robote. Kontrolni sklop morao je konstantno prilagođavati središte gravitacije, baš kao što i čovjek radi kada hoda. S tom razlikom da Method-1 teži preko tonu.

Čovjek-stroj sučelje je kabina, u kojoj se nalazi egzoskeletni potenciometar koji imitira kretnje ruku korisnika, što zatim pomiče n identičan način goleme ruke robota.

Egzoskeleti mogu imati vojne i industrijske primjene. Robot predstavlja produžetak ljudskoga tijela što omogućava potizanje i rukovanje teškim ili velikim predmetima. Isto tako može predstavljati medij između radnika i potencijalno opasnog materijala. Moguće su primjene i u rudarstvu, osiguranju, kao i u poslovima razminiravanja.

Dizajnirao ga filmski stručnjak

“Radilo se o ambicioznom projektu koji je zahtijevao istovremeno razvijanje i poboljšavanje mnogih tehnologija”, napisao je dizajner 3D modela Vitalij Bulgarov.

Bulgarov je radio na dizajniranju koncepata i 3D modeliranju brojnih filmova, poput Transformersa, Robocopa i Terminatora. To pojašnjava pomalo ‘filmski’ izgled Method-1.

Povratak na Net.hr