SVJETSKI MEDIJI IH HVALE

5 HRVATSKIH INOVATORA NA SVJETSKOM SAJMU ELEKTRONIKE U LAS VEGASU: Amazon oduševljen izumom 19-godišnjeg Alberta

Hrvatske tvrtke i ove su godine privukle pozornost na najvećem sajmu elektronike u Las Vegasu.

Svoje štandove na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu ima pet hrvatskih tvrtki, CircuitMess, me.mum, Zipato i FOREO, a osječki Gideon Brothers sudjelovao je u izradi robota tvrtke Aeolus Robotics, piše tportal. Od njih, neke su startupovi pa izlažu na Eureka Parku, najzanimljivijem mjestu CES-a prepunom novih ideja, a neke su pak samo uvjetno rečeno hrvatske tvrtke.

Uradi sam konzola

U Eureka Parku nalazi se startup iz Karlovca CircuitMess koji je trijumfirao na lanjskoj Ideji Knockout, najvažnijem lokalnom startup natjecanju u organizaciji Buga i pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. “Sjajna je atmosfera ovdje na CES-u, već sam dao nekoliko intervjua za američke medije. Došli su predstavnici Amazona koji su zainteresirani za distribuciju MAKERbuina, a zanimljivi smo i Indiegogu. Drago mi je da smo zapaženi između 900 startupova koji ovdje izlažu”, rekao je 19-godišnji Albert Gajšak koji predstavlja svoju ‘uradi sam’ konzolu MAKERbuino.

Određivanje dana ovulacije i pametni dronovi

U Eureka Parku je i start-up koji je osvojio drugo mjesto na Idea Knockoutu, me.mum., koji je osmislio aplikaciju koja s pomoću posebnog dodatka za smartfone omogućuje da korisnice odrede točan dan ovulacije s pomoću sline. Me.mum se sastoji od malog mikroskopa koji se spaja sa smartfonom, a na temelju sline koja se stavlja na leću mikroskopa, aplikacija na uređaju određuje jesu li došli plodni dani.

“Zanimanje posjetitelja nas je ugodno iznenadilo, osobito zato što 90 posto posjetitelja čine muškarci. Već u prvim satima nakon otvaranja CES-a dobili smo ponudu proizvođača hardvera iz Austrije za suradnjom. Također, izazvali smo i zanimanje medija kao što su Associated Press i Voice of America”, kaže osnivačica startupa me.mum Maja Bujas.

Zipato već više godina nastupa na CES-u, a ove godine nude rješenja za pametne domove. Upravljačke ploče Zipatile omogućuju brzu i jednostavnu integraciju na zidove, a omogućena je i integracija s video portafonom. Sebastian Popović iz Zipata objašnjava kako je njihov sustav alarma, pametnog termostata, IP video portafona i huba koji to objedinjava već izazvao pozornost kupaca širom svijeta,čemu je sigurno pomogla i nagrada za inovaciju koju su prošle godine dobili na CES-u.

Pametna maska za lice i robot pomagač

O MLADOM GENIJALCU IZ KARLOVCA SE RASPISAO I FORBES: Na prestižnom sajmu u Las Vegasu 19-godišnji Hrvat dobio priliku života

Izvršni direktor tvrtke FOREO Paul Peroš pokazuje UFO pametnu masku za liceFoto: afp

Švedska tvrtka s američkim udjelom FOREO ima sjedište u Hrvatskoj, dok je osoblje na sajmu, na jednom od nesumnjivo najatraktivnijih štandova bilo većinom iz BiH. Svakih pola sata organizirali bi posebne prezentacije kako bi pokazali svoj proizvod: hi-tech beauty uređaj – UFO, za koji se kupci mogu predbilježiti putem crowdfunding platforme Kickstarter. FOREO UFO prva je pametna maska za lice koja, kombiniranjem terapije LED svjetlima s krioterapijom, termoterapijom i T-sonic pulsacijama koje se aktiviraju preko pametnog telefona, nudi njegu kože ravnu onoj u kozmetičkom salonu i to u samo 90 sekundi.

“Maske za lice slatki su porok milijuna ljudi, ali je li ležanje pod hladnim mokrim listom papira zaista najbolje što možemo učiniti u 2018.?”, izjavio je izvršni direktor tvrtke FOREO Paul Peroš. “Iskoristili smo najnoviju profesionalnu tehnologiju koja omogućuje terapije kakve u salonima koštaju tisuće dolara te ju ukomponirali u UFO uređaj kako bi se osigurala maksimalna iskorištenost potencijala samih maski.”

Na sajmu se pojavio i humanoidni robot Rosie, robot za pomaganje tvrtke Aeolus Robotics u čijem razvoju je sudjelovala osječka tvrtka Gideon Brothers.

Povratak na Net.hr