NOVA HIT 'IGRAČKA'

RASPRODALI SU GA U SVEGA NEKOLIKO SEKUNDI, A KOŠTA ‘K’O SAM VRAG’: Hoćemo li svi uskoro u džepovima nositi potpuno drukčije mobitele?

Mate X-u u rušenju rekorda nije smetala čak niti “paprena” cijena od 2400 dolara (16.100 kuna)

Potreba za sve većim ekranima mobilnih telefona ne jenjava iako su proizvođači njihov rast u posljednje vrijeme zauzdali jer naši džepovi kao i ruke imaju svoja ograničenja. No, ako je suditi prema interesu kupaca, uskoro bi mnogi sa sobom mogli nositi uređaje koji mogu biti i tablet računalo i mobitel, ovisi hoćete li ih presaviti napola ili raširiti na punu veličinu.

Riječ je, naravno, o tzv. savitljivim mobitelima o kojima se govori već neko vrijeme, a ovoga vikenda ponovno su došli u fokus. Za to je zaslužan kineski Huawei koji je svoj savitljvii model Mate X na matičnom tržištu rasprodao u svega, kako mediji tvrde, nekoliko sekundi. Srušio je tako rekord Samsung Galaxy Folda koji je, također u Kini, ‘planuo’ u roku od pet minuta.

Mate X-u u rušenju rekorda nije smetala čak niti “paprena” cijena od 2400 dolara (16.100 kuna). Ono što zasad ne znamo je točan broj prodanih uređaja. Huawei, naime, ima kapacitet za 100.000 komada mjesečno, ali analitičari smatraju kako nije izvjesno da je svih 100.000 bilo odmah u prodaji.

‘Ekran je previše lomljiv’

U prilog tome govori i objava da će svi koji nisu uspjeli kupiti savitljivog Matea proteklog vikenda, novu priliku za to dobiti 22. studenoga. Uređaj je zasad dostupan samo u Kini, ali Huawei ga u dogledno vrijeme planira plasirati i na druga tržišta.

Analitičar Ben Wood iz CCS Insighta, unatoč dobroj prodaji, u savitljivim mobitelima vidi brojne slabosti:

“Nekoliko sam tjedana koristio Samsung Galaxy Fold i Motorolu Razr, moram reći da sam skeptičan. Kod Huaweija je problem ekran koji mi se čini iznimno ranjiv, a cijena za sve to vrlo je visoka. Čini mi se da su oni prije išli prezentirati svijetu što su sve u stanju proizvesti nego lansirati komercijalno uspješan proizvod”, kaže Wood za BBC.

Rasprodali 1600 komada u pola sata

Huawei zasad krije brojke, ali Samsung ne. Kad je njihov, već spomenuti Galaxy Fold pušten u prodaju u Indiji, u samo pola sata rasprodano je 1600 komada.

Iako su preskupi i mnogima još uvijek nepraktični, dobar interes za savitljive mobitele govori nam da u budućnosti za njih svakako ima mjesta.

Neki govore i da bi ih kupili ponajprije radi gledanja filmova jer na ekranima dijagonale oko 20 centimetara to i nije toliko loše iskustvo.

Povratak na Net.hr