gaming

OVO JE SPORT NOVOGA DOBA: Profesionalni gameri zarađuju milijune, evo koji su najbogatiji među njima

Igranje videoigara više nije ograničeno na zatamnjenje sobe introvertnih tinejdžera. Industrija Esporta je postala ozbiljan biznis i vrti novac o kojem neki „pravi“ sportovi mogu samo sanjati

Profesionalni igrači su online zvijezde, a čitava gaming zajednica broji milijune i milijune fanova.

Jednostavno opisano, esport je igranje videoigara na profesionalnom nivou. Igranje može biti jedan protiv jednoga ili u timovima, a nagradni fondovi za pobjednika su više nego izdašni.

Igrači i timovi napreduju kroz ljestvice, a kulminacija se odvija u finalima koji se održavaju u velikim arenama pred desecima tisuća ljudi, dok streaming turnira prate milijuni.

Profesionalni igrači su „celebrityji“ novog doba s tisućama sljedbenika na društvenim medijima i debelim bankovnim računom.

Prema podacima eSportsearnings, ovo su igrači s najvećim zaradama…

Johan “N0tail” Sundstein

N0tail  je danski profesionalni igrač Dote 2. Ima samo 26 godina i kroz esport turnire je već osvojio 6,890,591.79 dolara što ga čini igračem s najvećom zaradom na svih vremena.

Jesse “JerAx” Vainikka

JerAx se smatra drugim igračem po zaradi. Ukupno je od igranja uprihodio vrtoglavih 6,470,000.02 dolara. JerAx dolazi iz Finske i njihov je  #1 esport igrač.

Anathan “ana” Pham

Ovaj dvadesetogodišnjak iz Australije je esportom podebljao svoj bankovni račun za 6,000,411.96 dolara.

Sébastien “Ceb” Debs

Ceb je karijeru profesionalnog igrača započeo davne 2011. godine i do danas je od turnira ukupno zaradio 5,489,233.01 dolara.

Topias “Topson” Taavitsainen

Topson je još jedan Finac na listi. Ima tek 21 godinu, a Dotu igra od osme godine života. Sav taj trud mu je donio od  5,414,446.17 dolara.

Kako postati esport igrač?

Iako ova industrija vrti milijarde, u Hrvatskoj još uvijek nije ušla u mainstream te uglavnom biva zanemarena. Svi oni koji žele pretvoriti hobi u unosnu karijeru, prvo se trebaju zapitati koje vještine  dijele profesionalnog igrača od prosječnog ljubitelja videoigara. Pa, očito, morate voljeti gaming, ali zaista jaaako voljeti.  I još važnija stvar je oštar fokus kako bi mogli satima igrati na visokoj razini. I treće je dobra oprema za igranje.

Sastavljanje PC-a može biti velika investicija, stoga dobro razmislite što vam zaista treba. Ako već znate koju igricu želite igrati, pogledajte njene minimalne specifikacije pa izgradite svoj PC vodeći se tim uputama. Evo nekoliko stvari na koje bi trebali obratiti pozornost pri nabavi nove opreme.

Procesor

Procesor određuje kako će vaš sustav raditi. Možete birati između onih s dvije, četiri, šest ili više jezgri. Iako ne mora značiti bolji procesor, pravilo je da više jezgri omogućava bolji rad kompjutora. No samo ako uz njega obratite pažnju i na brzinu takta. Naime, brzina takta i broj jezgri poboljšavaju perfomanse i pružaju lakšu igru.

Grafička kartica

Ako se želite profesionalno baviti gamingom, klonite se jeftinih kartica. Naime, niža cijena znači i slabije performanse. Kad uspoređujete kartice, primijetit ćete slične specifikacije koje se eventualno razlikuju u veličini memorije. Više memorije omogućava grafičkoj kartici da obrađuje više podataka.

Preporučujemo barem 1GB memorije ako imate monitor ispod 1080p razlučivosti i 2GB memorije ako je vaš monitor 1080p. Ako razlučivost prelazi 1080p, trebali biste nabaviti karticu s najmanje 3 GB memorije, a idealno 4 GB!

RAM

Većina video igara će dobro raditi na računalu sa samo 8 GB RAM-a. Za ozbiljniju gaming opremu preporučujemo 16 GB. Sve više od toga je pretjerivanje.

Evo i minimalnih i preporučenih PC specifikacija za nekoliko popularnih igara:

Far Cry 5 – minimalno 8GB / preporučeno 16GB za 4K 60FPS

PUBG -minimalno 8GB / preporučeno 16GB

Overwatch – minimalno 4GB /preporučeno  6GB

Fortnite- minimalno 4GB /preporučeno 8GB

Hard disk i SSD

Većina računala koja se danas prodaju imaju disk od 500 GB, 750 GB ili 1 TB. Naša preporuka je jednostavna: kupite onoliko prostora koliko vam treba.

Za gaming bi bilo dobro nabaviti i SSD (Solid State Disk) koji omogućava brži transfer i poziv informacija. Jedini minus im je cijena koja je puno viša od običnog hard diska.

Monitor

I za kraj nam ostaje periferija. Možda mislite da ovaj dio možda nije toliko važan, ali varate se. Monitori imaju važnu ulogu u gamingu jer su oni izlazni kanal preko kojega vidimo sve što radimo na PC-u.

Zato, opremite se za pobjeđivanje uz LG monitore iz UltraGear serije (GL750, GL850, GL950) koji će pojačati vaše gaming iskustvo na maksimum sa svojim visokim performansama. Ovi snažni monitori s integriranim funkcijama mogu odgovoriti na zahtjeve bilo koje igre. UltraGear monitori nude veću jasnoću slike i realističniji prikaz boja, ali i neusporedivu brzinu osvježavanja i odziva. Ako želite upgradati svoj PC, UltraGear će se odlično uklopiti u vaš setup. Uz LG monitore moći ćete doživjeti iskustvo igranja videoigara koje oduzima dah i koje nadmašuje sva vaša očekivanja.

 

Sadržaj napravljen u suradnji s LG-em.

Povratak na Net.hr