Miš Stevea Jobsa nakon 30 godina pronađen u vremenskoj kapsuli

Godine 1983. mladi Steve Jobs održao je govor na konferenciji International Design u Aspenu, Colorado, i tim govorom obogatio ono što se danas naziva 'Aspen Time Tube'.

25.9.2013.
15:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vremenska kapsula poznata pod nazivom 'Aspen Time Tube" trebala je biti iskopana 2000. godine, međutim krajolik u Aspenu se toliko razvio i promijenio da je kapsula bila izgubljena punih 13 godina. A onda se pojavljuje emisija National Geographica pod nazivom Diggers.

Arhitekt Harry Teague – koji je bio dio skupine koja je zakopala kapsulu – i arheolog emisije DiggersMichael Durkin napokon su uspjeli locirati kapsulu koristeći izvorne koordinate i "dobru, staru matematiku", navodi se u priopćenju.

U kapsuli dugoj oko četiri metra nalazi se miš Appleova prvog računala za masovnu prodaju Lisa, zajedno s Rubikovom kockom, osam traka sa snimkama benda Moody Blues, primjerak časopisa Vogue iz lipnja 1983. i šest paketa piva Balantine, koja su namijenjena onome tko prvi iskopa kapsulu.

"Kad smo zakopali kapsulu 1983. godine na konferenciji IDCA pod nazivom 'Budućnost nije ono što je nekad bila', ona je trebala biti iskopana u narednih 20 godina. Nismo imali pojma da će proći 30 godina prije nego je iskopamo", rekao je Teague.

"Siguran sam da su u kapsuli stvari od kulturne i povijesne važnosti, ali miš koji je Steve Jobs u posljednji tren ubacio u kapsulu mora biti jedan od kultnih predmeta", dodao je.

Snimka Jobsa, koji je imao samo 28 godina kad je govorio na konferenciji, predstavlja neke od njegovih prvih vizija iPada.

"Pronaći ćemo način da stavimo računalo u kutiju za cipele i prodajemo ga za 2.500 dolara, a na kraju, pronaći ćemo način da ga strpamo i u knjigu", rekao je tada Jobs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom govora, Jobs je dao i objašnjenje što je računalo te je opisao kako je svijet računalstva izgledao ranih 80-ih godina prošlog stoljeća.

Što je računalo? To je stvarno jednostavno. To je samo jednostavan stroj, ali to je jedna nova vrsta stroja. Zupčanici i klipovi zamijenjeni su elektronima. Koliko je vas vidjelo elektron? To je problem s računalima, ne možete staviti svoje ruke na stvarne stvari koje se kreću u blizini.

Ne možete ih vidjeti, tako da mogu biti vrlo zastrašujuće, jer u vrlo malom prostoru postoji milijarde elektrona koji se kreću uokolo, a mi ne možemo vidjeti kako oni točno izgledaju.

Računala su vrlo prilagodljiva, to je vrlo prilagodljiv stroj, a mi možemo premještati elektrone na različita mjesta, ovisno o trenutnom stanju stvari, o rezultatima kad smo posljednji put premještali elektrone. Dakle, ako ste bili ovdje prošle večeri i slušali o tome kako je mozak vrlo prilagodljiv – računalo je zapravo vrlo prilagodljivo.

Druga stvar o računalima je ta da su nova. Izmišljena su prije 36 godina, 1947. godine. Prvi stupanj stručne spreme za računalne znanosti od strane sveučilišta ponudilo je Sveučilište Berkeley u Kaliforniji 1968. godine, a to je bio magisterij. Što znači da je najstarija osoba koja ima diplomu iz računalnih znanosti danas stara 39 godina. A prosječna starost djelatnika u Appleu je manje od 30 godina. Dakle, to je područje kojim dominiraju mladi ljudi.

Treća stvar o računalima: ona su stvarno glupa. Izuzetno su jednostavna, ali su jako brza.

Epizoda Diggers s iskapanjem vremenske kapsule iz Aspena bit će emitirana početkom 2014 godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali