Play ponuda

Savjeti i trikovi: Kako zaštititi identitet na internetu

shimmer fallback

Ne znači da imate zle namjere ako želite lažni identitet online ili biti anonimni na internetu. Nudimo nekoliko savjeta kako zaštititi svoju privatnost surfajući.

30.10.2012.
12:03
Play ponuda

Srećom, postoji puno alata na internetu koji vam omogućavaju da ostanete anonimni.

Anoniman način pretraživanja U modu privatnog pretraživanja, kakvo omogućuje Google Chrome, Firefox i drugi preglednici, ne bilježi se evidencija o vašim pretragama, uključujući podatke koje unosite, datoteke koje ste preuzeli ili povijest posjećenih stranica. To je zgodno kad primjerice pretražujete pornografske stranice. Za pokretanje prozora koji omogućuje privatni način pretraživanja, koristite ove prečace tipkovnice:

Chrome i Opera: Ctrl + Shift + N Firefox, Internet Explorer: Ctrl + Shift + P Za Safari, idite na Safari> Private Browsing

Mobiteli Što je s mobilnim uređajima? Koristite alternativni mobilni preglednik koji će automatski očistiti vašu povijest pregledavanja. Jedan od takvih najboljih preglednika za iPhone je Atomic Web Browser, a ako imate Android dobar izbor je Dolphin.

Trikovi za privatno pretraživanje Ako želite da vam se preglednik cijelo vrijeme otvara u "privatnom modu" rada, trebat ćete dodati jedan "prekidač" u komandnom retku. Evo kako ćete to napraviti:

U Windowsima samo pronađite prečac (shortcut) za preglednik i kliknite na njega desnom tipkom miša. Kad se pojavi prozor "properties", kliknite na "shortcut". Taj dio pokazuje komandni redak za pokretanje preglednika. Kako biste dodali "prekidač" za anonimno pretraživanje, kliknite nakon .exe i utipkajte [space].

Linux i Mac korisnici trebat će pronaći terminal i to je najlakši način.

Za Google Chrome dodajte u komandni redak riječ --incognito (napomena: ovo je dvostruka crtica/minus).

Kako biste natjerali Firefox da radi u privatnom (čitaj: porn) modu, dodajte u komandni redak private. Firefox vas ne obavještava da se nalazi u privatnom modu pretraživanja. Kako biste bili sigurni da je "prekidač" za privatnu pretragu dodan ispravno, idite na "Firefox tool meni" i provjerite prikazuje li vam se pri dnu stop private browsing.

Kao i kod Firefoxa, za Internet Explorer 8 trebate dodati -private.

Za Operu pak dodajte na kraju iza .exe komandu -newprivatetab.

Kako sve očistiti Čak i s privatnim načinom pregledavanja, tragovi sesije (session) vašeg pregledavanja i dalje ostaju na vašem računalu; stvari kao što su DNS lookup-ovi i Flash kolačići. Drugim riječima, "privatni mod" nije u potpunosti privatan.

Moderni preglednici koriste opciju "Clear Private Data", što će očistiti stvari kao što su povijest pretraga, kolačići (cookies) i cashe, međutim u vašem sustavu se još nalaze podaci o DNS-ovima i, što je još gore, Flash kolačići (cookies).

Kad god posjetite neki URL, vaš preglednik traži IP adresu tog URL-a, a zatim vas spaja s tom IP adresom. Kako bi se ubrzao ovaj proces, ovi unosi, poznati i kao Domain Name System (DNS), spremaju se za neku buduću pretragu, pa ako ste ikad posjetiti taj isti URL više nije potrebno opet ići na stranicu koju ste već jednom prije posjetili. Nažalost, upravo ovo može poslužiti kao povijest web stranica koje ste posjetili.

Ako vas zanima vaš DNS cashe, koristite ovu komandu u Windowsima ipconfig /displaydns.

Može vam se pojaviti mnoštvo upisa, više nego što možete odjednom vidjeti. Želite li dokaz da pregledavanje u privatnom modu i dalje ovdje sprema web stranice koje ste posjetili? Otvorite novi prozor u privatnom načinu pregledavanja i posjetite stranicu koju inače nikad niste posjetili. Postoji dobra šansa da će nova web stranica završiti na ovom popisu u DNS cache.

Kako biste očistili DNS Cashe, utipkajte u komandni redak Windowsa: ipconfig /flushdns.

Za Mac OS X Leopard i kasnije sustave utipkajte: dscacheutil -flushcache.

Za Mac OS X 10.5.1 i ranije utipkajte: lookupd -flushcache.

Što se tiče Flash "kolačića", oni su smješteni kako slijedi:

U Windowsima na: %AppData%MacromediaFlash Player#SharedObjects i %AppData%MacromediaFlash Playermacromedia.comsupportflashplayersys.

U Mac OS X: ~/Library/Preferences/Macromedia/Flash Player.

Mac OS X Adobe AIR Apps: ~/Library/Preferences/[package name (ID) of your AIR app].

Na internetu možete pronaći i alate za čišćenje svog računala, kao što je CCleaner, no u svakom slučaju imajte na umu da neke stranice, kao što je Google, prikupljaju podatke o svim pretragama koje obavljate. Mnoge stranice također sadrže serverske "logove". Ako i ne ostavite svoj trag na računalu koje koristite, vjerojatno ćete ostaviti trag na serveru nad kojim nemate kontrolu.

Proxy serveri i VPN-ovi Dakle, privatno pregledavanje je super, ali ipak niste u potpunosti anonimni. Ako želite u potpunosti biti sigurni da nitko ne zna tko ste, zapravo, na internetu, koristite proxy poslužitelj i/ili virtualnu privatnu mrežu vezu kako biste se mogli predstavljati kao netko drugi.

Besplatni softver Tor je prema mnogima jedan od najboljih alata. On usmjerava web zahtjeve preko više "tunela" i sprečava web stranice da saznaju tko ste ili odakle surfate.

Također možete koristiti Hamachi i Privoxy, za "tuneliranje" prometa koristeći kućno računalo.

Još jedan alternativni alat je Windows aplikacija CyberGhost VPN, koja je besplatna do šest sati surfanja ili 1 GB downloada.

Jednokratne e-mail adrese i slanje anonimnog e-maila Servisi za jednokratne e-mail adrese skrivaju vašu pravu e-mail adresu i sprečavaju neželjenu poštu (spam) dajući vam privremenu e-mail adresu s koje se preusmjeravaju mailovi na vašu pravu adresu. Postoji mnoštvo jednokratnih e-mail servisa koji vam stoje na raspolaganju. Spamgourmet je jedan od najstarijih servisa, a tu su još i Trashmail, SpamCop.net i drugi.

Kreatori lažnog identiteta Napori da se ostane anoniman mogu biti vrlo veliki budući da mnoge web stranice zahtijevaju da im pošaljete neke podatke. Možete i sami kreirati lažne identitete, međutim možete koristiti i posebne alate za to, kao što je Fake Name Generator.

Uz ovih nekoliko savjeta, Big Brother vas nikada neće pronaći.

Play ponuda
Play ponuda