Povratak na analogno

ZBOGOM PUNJAČI: Razvijen mobitel koji radi bez baterija

Svima je poznato koliko su novi mobilni uređaji gladni za energijom, no ako budemo spremni malo smanjiti naše zahtjeve, znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako bi se mogli u potpunosti riješiti baterija.

Uređaj koristi tehnologiju povratnog signala. Konktetno, koristi radiovalove koji se ionako već kreću oko nas kako bi komunicirao, piše IFLScience.

 

Ponovo izumili analognu tehnologiju

Uređaj je još uvijek u početnom stadiju, ali tim je uspješno demonstrirao glasovni poziv s telefona bez baterija do smartfona s Androidom.

“Pretvaranje analognog ljudskog govora u digitalni signal troši dosta energije”, rekao je sudionik projekta Vamsi Talla, koji je radio na prototipu. “Ako možete komunicirati korištenjem analogne tehnologije, uštedjeti ćete na energiji.”

Tim je morao ponovo ‘izumiti’ analognu tehnologiju povratnog signala, koja se posljednji put koristila u dječjim igračkama tijekom Hladnog rata. Mobitel bez baterija šalje digitalne signale kada se u brojčanik unesu brojevi a zatim se prebaci na potpuno analogni prijenos glasa.

Integriranjem baznih stanica za mobitele bez baterija s telefonskim stanica mogla bi se znatno poboljšati iskoristivost ove tehnologijeFoto: Mihailgrey/Thinkstock

 

Potrebno još dorađivanja

Signal ide po nelicenciranoj frekvenciji do bazne stanice koja ga spaja na digitalnu bežićnu mrežu preko Skypa. Bazna stanica ne spaja samo mobitel s mrežom, već dostavlja i nenergiju nužnu za njegov rad. Trenutačna bazna stanica dozvoljava mobitelu da bude najviše 15 metara udaljen od nje tijekom razgovora, što nije baš prijenosna tehnologija, ali stvari bi se mogle promjeniti ako bi se bazne stanice integrirale s telefonskim tornjevima.

SPAS ZA BATERIJU: 5 savjeta koje biste definitivno trebali početi primjenjivati na svom mobitelu

“Pravi telefonski tornjevi imaju stotine puta jaču energiju, te bi povećali domet na možda i kilometar”, dodao je Talla.

Tim sada radi na poboljšanju kvalitete poziva i kako de poziv odvija. Trenutačno radi poput walky-talkya, pa morate pritisnuti gumb da biste prebacili d govorenja na slušanje i obratno. Još se razmatra i e-ink displej kako bi se mogle slati poruke.

Hoće li nam budućnost biti bez baterija, ili nešto između, vrijeme će pokazati.

Povratak na Net.hr