Što napraviti sa starim mobitelom?

Što učiniti sa starim mobilnim uređajima koji samo stoje po ladicama?

15.1.2014.
7:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ipak, ako ne koristite stari iPhone, Samsung Galaxy ili sličan smartphone, pokušajte ga prodati preko nekog od oglasnika - možete dobiti nekoliko stotina kuna.

Druga je opcija prodaja Hrvatskoj pošti, koja ih otkupljuje i reciklira ili popravlja i prodaje u zemlje u kojima se takvi mobiteli traže. Na stranici www.fonebank.hr možete provjeriti koliko biste mogli dobiti za svoj stari mobitel – cijene kreću od nekoliko kuna za neispravan stari model, do čak 2.000 kuna za smartphone. Provjerite i ponude operatera – i oni će vam možda ponuditi nešto ako zamijenite svoj stari telefon novim. Nemojte očekivati da ćete dobiti puno za većinu starih modela, no smartphonei će vam sigurno umanjiti cijenu novoga za nekoliko stotina kuna. Doduše, isplativija je prodaja preko oglasnika.

Ako vam mobitel ne radi i ne možete ga prodati, a ne isplati ga se ni popravljati, nemojte ga samo baciti u smeće. Dajte ga na reciklažu – možete zatražiti odvoz elektroničkog otpada na www.ee-otpad.com.

Budite kreativni

Ako je uređaj još funkcionalan, možete ga i pokušati donirati – netko će vjerojatno biti sretan dobiti uređaj, kakav god bio.

Ali možete pokušati i biti kreativni. Stari smartphonei su ustvari maleni kompjutori, pa promislite što bi mogli postati, osim što su telefoni. Putem Wi-Fija možete njima surfati internetom, slušati glazbu, gledati filmove online. Samo isključite pristup mobilnoj mreži, kako vam ne bi prebrzo istrošio bateriju pokušavajući se povezati. Vaš se klinac može igrati offline.

Uz pomoć aplikacija lako se mogu pretvoriti u digitalne okvire za fotografije. Možete ih koristiti u kuhinji – kao knjigu recepata, recimo. Mogu vam poslužiti kao e-čitači, doduše s malo malenim ekranom.

Pomoću nekih aplikacija koje skidaju mape i koriste ih offline mogu biti sasvim dobar GPS za vaš automobil. Čak i telefoni koji nisu smartphonei mogu služiti kao MP3 playeri, mogu postati budilice, mogu stajati u automobilu kao telefon za hitne situacije (čak i bez SIM kartice možete zvati 112)...

I na koncu, uz pomoć kućnog Wi-Fija mogu postati – telefoni. Koristite ih za VoIP pozive putem Skypea, iChata, Google hangouta...

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali