UOČI PREDSTAVLJANJA

PROCURILE INFORMACIJE O NOVOM IPHONEU: Nestaje ‘home’ tipka no zato Apple sprema veliki novitet… Evo kad osmica stiže kod nas

Američka tehnološka kompanija Apple za 12. rujna najavila je izlazak novog modela pametnog telefona iPhone 8, čime će obilježiti i deset godina od pojave prvog iPhonea i, kako se očekuje, iznova postaviti nove trendove u tom segmentu.

Prema najavama i objavama brojnih svjetskih medija, Apple će predstaviti novi iPhone 12. rujna na globalnoj konferenciji za medije. No neke informacije su ipak procurile…

Novi iPhone, jedan od globalno najpopularnijih i najprodavanijih pametnih telefona otkako postoji, u Hrvatskoj bi se, kao i do sada, u prodaji mogao naći mjesec do dva nakon službenog predstavljanja u Americi.

Neslužbene objave govore da će iPhone 8 uz brojne tehnološke i korisničke inovacijae, biti i najskuplji dosad, pri čemu se spominju iznosi između 950 do 1.200 američkih dolara. Pošto se očekuje da će ‘osmica’ imati nekoliko verzija, za očekivati je i različite cijene, koje se za hrvatske kupce, kao i u brojnim zemljama diljem svijeta, najčešće ne razlikuju bitno u iznosima od američkih, pogotovo zadnjih godina.

Očekuje se da će novi iPhone 8, vjerojatno, imati zakrivljeni OLED zaslon, minimalno 64 GB prostora, 3D senzore za proširenu i virtualnu stvarnost, bežično punjenje baterije, dualnu kameru, razne senzore i druge novosti. Velika novost je i to što će nestati ‘home’ tipka, a zamijenit će ju virtualna alatna traka. Kako bi time nestalo i otključavanje otiskom prsta, pretpostavlja se kako će uvesti prepoznavanje lica.

GADNO IZNENAĐENJE: Novi iPhone 8 natjerat će Appleove korisnike da promijene svoje navike

Neki od specijaliziranih svjetskih, pa i domaćih ICT portala, smatraju da će Apple tim uređajem postaviti nove trendove, kao i da će unatoč visokoj cijeni ostvariti dobre prodajne rezultate.

Prema podacima s portala, Apple zauzima oko 85 posto tržišta tzv. premium ili najjačih i najprodavanijh (‘flagship’) pametnih telefona u svijetu, a takvi proizvođačima donose i najviše prihode.

U drugom kvartalu ove godine, po analitičkoj kući Strategy Analytics, najprodavaniji pametni telefon u svijetu bili su Appleovi modeli iPhone 7 i 7 Plus s više od 30 milijuna isporučenih uređaja. Slijede Samsungovi S8 i S8 Plus kojih je isporučeno oko 19 milijuna.

Na godišnjoj razini prodaja iPhonea prelazi i više od 80 milijuna primjeraka, čime je najprodavaniji smartphone na svijetu i čini oko dvije trećine ukupne Appleove prodaje.

Povratak na Net.hr