VIDEO: Antidruštvena aplikacija za izbjegavanje prijatelja

Znate li da društvene mreže možete iskoristiti i za to da budete manje društveni? Evo kako!

FourSquare je društvena mreža na kojoj korisnici prijavljuju svoju lokaciju gdje se trenutačno nalaze kako bi je i ostali mogli vidjeti. No, što ako se u određenim danima ne osjećate baš ‘društveno’?

Aplikacija Hell is Other People, u prijevodu “pakao, to su drugi ljudi”, što je rečenica iz Sartreova poznatog djela “Bez izlaza”, je prema riječima programera Scotta Garnera “eksperiment u antidruštvenim medijima”.

Koristeći podatke s vašeg FourSquare računa, ova web aplikacija prati posljednje prijave (check-in) vaših “prijatelja” i izračunava lokaciju na kojoj je gotovo zajamčeno da ćete ih izbjeći.

Ove “optimalno udaljene sigurne zone” trebale bi spriječiti sve neželjene susrete s vašim prijateljima – barem tako dugo dok ste spremni ovoj webstranici dati povjerenje da odluči gdje ćete provesti dan.

Garner, koji priznaje da se svojevremeno borio sa socijalnom anksioznošću, kaže da je ovaj projekt “djelomično satira”, a “djelomično komentar” koji je proizašao iz njegovog prezira prema društvenim mrežama.

Naravno, cijeli sustav ovisi o tome koliko se često, odnosno koliko se redovito vaši prijatelji prijavljuju na određenu lokaciju putem FourSquarea ili su pak više ovisni o Facebooku i Twitteru. Ako je to posrijedi, morat ćete smisliti drugi način izbjegavanja interakcija u stvarnom životu.

Garner je svoj projekt započeo testirati, a iskustvo o tome dokumentirao je u videu ispod:

Hell is Other People: Walk One from Scott Garner on Vimeo.

Povratak na Net.hr