OPREZ!

Ova tekstualna poruka može srušiti bilo koji iPhone

Iako se učinci podvala poput ove mogu relativno lako riješiti, ne postoji izgleda način da se spriječi da se one zaustave.

Vaš iPhone može se lako srušiti ako dobijete tekst koji sadrži jednu specifičnu liniju arapskih znakova i simbola.

Slanje slova u SMS poruci uzrokuje rušenje vašeg mobitela, a zatim će se isključiti, ostavljajući aplikaciju Messages neupotrebljivom. Svaki puta kada ponovno budete pokušali pokrenuti aplikaciju Messages, ona će se srušiti prilikom otvaranja. Jailbreakani iPhonei prebacit će se u tzv. Safe Mode. Korisnici su pronašli način kako riješiti problem nakon što im se ovo dogodilo, ali čini se da nema načina da se spriječi da telefoni primaju ove poruke.

Ako korisnik otvori Messages aplikaciju, a problemtična poruka bude još uvijek otvorena, korisnici mogu jednostavno poslati “reply” kako bi riješili problem. Naime, ako dobijete poruku u trenutku kada vam je prozor kokverzacije otvoren, sustav vam se u tom slučaju neće srušiti. U suprotnom, korisnik mora ili primiti poruku ili poslati poruku samom sebi, pomoću Sirija ili slanjem poruke iz “share” opcija koje se mogu naći u mnogim aplikacijama. Npr. pokrenite Photo aplikaciju i pošaljite bilo koju fotografiju osobi koja vam je poslala ovu tekstualnu poruku, a zatim otvorite iMessage i izbrišite konverzaciju.

Problem se pojavljuje u trenutku kada vaš telefon pokušava prikazati poruku u obavijestima. Znakovi u poruci uzrok su da se sustav ruši.

Problem izgleda da traje još od operativnog sustava iOS 6 koji je objavljen 2012. godine.

Tekst – “للصبللصبرر ॣ ॣ h ॣ ॣ 冗” – je pronašao jedan korisnik Reddita.

Apple-ovi inženjeri su svjesni problema i traže način kako da to poprave, javljaju korisnici na Twitteru.

Ako baš želite spriječiti svakoga tko bi vam želio poslati poruku koja će vam ponovno restartati vaš iPhone, možete isključiti preview poruka koje vam se na zaslonu pokazuju kao upozorenja/obavijesti ili pak u potpunosti isključiti obavijesti o porukama (Settings > Notifications > Message).

Povratak na Net.hr