POJAČANA SIGURNOST

ODMAH AŽURIRAJTE WHATSAPP, SUMNJA SE NA HAKERSKI NAPAD! Jeste li primijetili nešto čudno na popisu poziva?

Pretpostavlja se da je software iskorišten u namjeri da se pristupi telefonima kampanja za ljudska prava i, specifično, telefonu jednog britanskog odvjetnika

Jedna od najpopularnijih aplikacija za besplatnu komunikaciju, WhatsApp, mogla bi biti na udaru hakera. Zbog zabrinutosti da se u funkciju poziva može ubaciti software za nadzor, najavljeno je da su popravili sigurnosne postavke na aplikaciji, prenosi Daily Mail.

Zabilješka poziva jednostavno nestane

Naime, otkriven je bug koji omogućuje napadačima da instaliraju zloćudni kod na iPhone i uređaje koji koriste Android. Kod se može prenijeti čak i ako korisnik uopće ne preuzme poziv. Zabilješka poziva nakon toga misteriozno nestane, prema izvještajima.

WhatsApp ima 1,5 milijardi aktivnih korisnika diljem svijeta, a ovim ih putem poziva da ažuriraju svoju aplikaciju. Opcija “updateanja” dostupna je od jučer. Kompanija, koja je u vlasništvu Facebooka, objasnila je kako taj kod radi na principu spywarea koji koriste obavještajne agencije.

Meta je britanski odvjetnik?

Pretpostavlja se da je software iskorišten u namjeri da se pristupi telefonima kampanja za ljudska prava i, specifično, telefonu jednog britanskog odvjetnika. Iz tvrtke su kazali kako su o ovom propustu obavijestili Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su otkrili ranjivost aplikacije početkom svibnja.

Prema pisanju Financial Timesa, spyware je razvio NSO Group, izraelska kompanija za cyber inteligenciju i globalnu sigurnost, koja je ovu optužbu odmah odbacila. “NSO ne bi, niti bi mogao, zloupotrijebiti svoju tehnologiju za praćenje bilo koje osobe ili organizacije, uključujući i navedenog pojedinca (britanskog odvjetnika)”, opravdavaju se.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr