REVOLUCIJA DOGODINE

NIŠTA POSEBNO: iPhone 7 će biti dosadan i trebamo čekati do 2017. za nešto stvarno impresivno

Ako je za vjerovati ranim curenjima informacija, a jednostavno su prebrojna i prekonzistentna da bi ih se ignoriralo, ovogodišnji iPhone7 neće imati neke veće razlike od prošlogodišnjeg iPhonea 6S, piše Business Insider.

Izgledati će uglavnom isto osim linija za antene otraga. Imati će jaku kameru, moguće s dvostrukim lećama.

DOJAVA IZ KINE: iPhone 7 Plus će imati 256 GB memorije i veću bateriju

Najveća će promjena biti uklanjanje utičnice za slušalice, što je odluka koju appleovi fanovi već unaprijed brane, iako se radi o nečemu što je bio standard desetljećima.

Ostatak će svijeta rogoboriti mjesec ili dva prije nego što shvati da – ne – ne smeta ako nema utičnice za slušalice.

Tako da, osim ako se nešto ludo ne dogodi u slijedećih pet mjeseci, iPhone 7 će biti dosta sličan 6S verziji.

iPhone 6
Većina će korisnika najvjerojatnije nastaviti koristiti iPhone 6 i njegove derivate, umjesto da se prebaci na iPhone 7Foto: Wikipedia

Da li je to dovoljno da uzbudi široke narodne mase. Dali je to dovoljno da prekine pad prodaje iPhonea i uvjeri ljude da zamijene svoje starije modele najnovijim?

Teško.

Situacija je najsličnija periodu iz 2012. – 2013. nakon što je Apple predstavio iPhone 5 i 5S a cijeli je svijet jednostavno bio zaljubljen u samsungove telefone s velikim ekranima.

Apple je napokon proizveo i svoj veliki ekran u obliku iPhonea 6, što je rezultiralo brojnim zamjenama starijih modela 2014. i 2015 godine. Stvari su se sada smirile, a tvrtka se trudi pronaći uvjerljive razloge zašto bi ljudi i dalje redovito zamjenjivali svoje smartfone najnovijom verzijom.

A to se najvjerojatnije neće dogoditi do 2017., godine u kojoj Apple navodno namjerava izbaciti radikalno novi iPhone.

Glasine o iPhoneu 2017

Ono što je najvažnije je da će iPhone 2017. imati novi dizajn. John Gruber, koji je dosta u toku s onim što radi Apple, spomenuo je u svom podcastu kako je čuo glasine da se Apple priprema lansirati iPhone koji će imati potpuno čistu prednju stranu.

To znači kako će iPhone izgledati poput velikog ekrana, bez home gumba. U međuvremenu, provjereni Apple analitičar Ming-chi Kuo predviđa kako će uređaj biti napravljen gotovo u cijelosti od stakla, slično kao iPhone 4.

iPhone 4
iPhone 4 bio je prvi iPhone sa staklenim stranicama i čeličnim okviromFoto: Wikipedia

Slijedeće će godine biti 10. rođendan iPhonea, a što bi bio bolji način proslave od potpunog redizajna?

Uz novi dizajn, pripremaju se još neke manje, ali isto tako značajne promjene.

Bloomberg je još u siječnju objavio kako će iPhone koji izlazi slijedeće godine imati bežično napajanje. Iako se ne radi ni o čemu novome, dosadašni oblik te tehnologije puni vaš uređaj puno sporije nego korištenjem kabla a mobitel se treba staviti direktno na posebno mjesto za punjenje.

Bloomberg tvrdi kako je Apple pronašao način kako da bežično puni elektroničke uređaje s veće udaljenosti.

I ekran bi trebao dobiti veliko poboljšanje. Apple će početi koristiti organske svjetlosne diode, koje učinkovitije troše energiju i bolje predstavljaju boje. Samsung već godinama koristi OLED tehnologiju, i to je razlog zašto su njigovi ekrani uvijek bolji od appleovih.

U međuvremenu, iPhone će biti sasvim u redu. Čak i ako iPhone 7 ne bude bio posebno uzbudljiv izvana, još će uvijek imati jednu ključnu prednost koja će ga držati na vrhu: iOS i njegov ekosustav aplikacija i usluga koji čvrsto drže korisnike.

Povratak na Net.hr