USPJEH ZAJAMČEN

DA POTPUNO NE OTUPITE: Uz ovaj jednostavan trik mobitel vas može učiniti pametnijim

Svjesni dio vašega mozga možda ne razmišlja o telefonu, ali sam taj proces pokušavanja da na nešto ne mislite troši dio ograničenih kognitivnih resursa.

Pametni se telefoni ne zovu tako jer vas mogu učiniti pametnijima. Naprotiv, sama njihova prisutnost čini vas glupljima, pokazuje novo istraživanje. Čak ne igra ulogu ni to jesu li uključeni ili isključeni. Dakle, jedino ostavljajući smartfon u drugoj prostoriji možete postati pametniji.

Studija je otkrila kako je kognitivan kapacitet smanjen kod ljudi koji stalno nose mobitel sa sobom. Da pojasnimo, kognitivni kapacitet  je sposobnost zadržavanja i obrade informacija u mozgu.

UPOZORENJE KORISNICIMA ANDROIDA: Vaš smartfon vas špijunira, Kinezi znaju sve o vama!

“Svjesni dio vašega mozga možda ne razmišlja o telefonu, ali sam taj proces pokušavanja da na nešto ne mislite troši dio ograničenih kognitivnih resursa”, objašnjava dr. Adrian Ward, voditelj studije.

Oni koji su ostavili svoje pametne telefone u drugoj prostoriji, najbolje su riješili kognitivne testove. Ostali su svoje aparate držali: okrenute prema gore, okrenute prema dolje, uključene ili isključene. Nije bilo razlike, dok su ih god imali pored sebe, aktivnost mozga bila im je smanjena, piše Psy Blog.

Povratak na Net.hr