SKENIRA NAM POŠTU

GMAIL BI VAS MOGAO ZEZNUTI: Zbog umjetne inteligencije, šefu biste mogli poslati mail kakav vam nikada ne bi pao na pamet

Nova mogućnost Gmaila skenira svu vašu poštu kako bi vam mogla predložiti što bolji odgovor

Google je nedavno ponudio praktičnu opciju ‘Smart reply’ (pametan odgovor) za više od milijardu korisnika Gmaila. No prve verzije baš mi ne rade savršeno, piše Daily Mail.

Tako bi naprimjer, algoritmi koji upravljaju ‘Pametnim odgovorom’ predložili korisnicima da pošalju “Volim te”, kao odgovor na gotovo svaki email.

Rani algoritamski problemi

Pametni je odgovor dan korisnicima u sklopu šireg redizajna email klijenta, koji će uskoro će postati standardna postavka Gmaila. Radi se o nečemu što je istovremeno oduševilo i iziritiralo korisnike.

‘Pametan odgovor’ nudi kratke odgovore, kao što su “Sjajno je što smo se našli”, “Provjeriti ću o čemu je riječ”, “Zvuči dobro, hvala na obavijesti!”. Druge poruke još su i kraće, poput “Ne, u redu je”, ili “Da, bit ću doma”.

Sugerirane fraze za odgovor stvaraju se pomoću strojnog učenja, koje skenira email tražeći različite tipove riječi i rečenica i predviđajući moguće odgovore. Oko 10% odgovora nastalo je koristeći ‘Pametni odgovor’, izjavio je Google.

No ova IT tvrtka priznaje kako je Pametni odgovor u ranijim fazama razvoja imao nemali broj problema. Algoritam je tako primjetio kako je ‘Poslano s mog iPhonea’ česta fraza u emailima te ju je počeo nuditi kao odgovor. U drugom slučaju prototip je “razvio sklonost da odgovara s ‘Volim te’ na praktički svaki email”, rekao je Ajit Varma, direktor upravljanja proizvodnjom u Googleu. “Ne želite na taj način odgovoriti šefu”, dodao je.

Skeniranje pošte

I dok se Pametni odgovor ponekad još uvijek muči s razumijevanjem konteksta kada skenira email, Google tvrdi kako softver s vremenom uči. Tako da, što više koristite tu mogućnost, to Gmail bolje prilagođuje ton i sadržaj sugeriranih odgovora. Naprimjer, ako korisnik preferira koristiti točku na kraju svake fraze umjesto uskličnika, i Gmail će u skladu s time prilagoditi svoje odgovore.

Google tvrdi da iako čita emailove svojih korisnika kako bi mogao generirati odgovore, “sigurnost i privatnost su od najviše važnosti”. Ne prati korisnikovu aktivnost na drugim aplikacijama i stranicama, čak ni onima koji su u vlasništvu Googlea, poput Google Calendara, kako bi generirao odgovor.

JESTE LI MEĐU NJIMA? Diljem svijeta ljudima se nešto čudno događa s Gmailom, evo što Google savjetuje da napravite

Korisnici mogu odlučiti da ne žele koristiti Pametan odgovor, bez obzira koriste li mobilnu ili desktop verziju Gmaila.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr