MODIFICIRANA VERZIJA

KAD VEĆ NE MOGU POSLATI ČOVJEKA NA MARS, ŠALJU – NJEGA: On će biti prvi koji bi se mogao prošetati Crvenim planetom

NASA-ini znanstvenici već testiraju posebnu verziju Spota koju su nazvali Au-Spot, a koja je opremljena dodatnim senzorima i uređajima

Istraživanje Marsa bit će izazovno samo po sebi zbog njegove udaljenosti i negostoljubive atmosfere. No, to ne znači da se površinom Marsa neće netko prošetati.

Naime, znanstvenici u NASA-i su došli na zanimljivu ideju da u istraživačku misiju na Mars pošalju četveronožnog robotskogf psa. Točnije, predložili su da se modificira jedna od verzija popularnog Spota, robota psa iz Boston Dynamicsa, prenosi Live Science.

Iako po Marsu vozi robotska sonda, ona zbog teškog i kamenitog terena ne može baš istraživati veće udaljenosti. Spot je puno pokretljiviji te bi mogao prijeći veće udaljenosti i tako bolje istražiti potencijalna područja na koja bi se mogla spustiti i ljudska posada.

MATE RIMAC IMA NOVE PLANOVE? ‘Super mi je raditi i živjeti u Zagrebu i Svetoj Nedelji, ali zime i jeseni su jako sive i pomalo depresivne’

Dodatni senzori i uređaji

NASA-ini znanstvenici već testiraju posebnu verziju Spota koju su nazvali Au-Spot, a koja je opremljena dodatnim senzorima i uređajima. Glavna je prednost Spota što se, ako i završi na leđima, može sam ispraviti i nastaviti sa istraživanjem.

Spot bi mogao pronjuškati i po špiljama i tunelima na Marsu, prostorima koji su dosad bili nedostupni znanstvenicima, a za koje se znanstvenici nadaju da bi mogli skrivati tragove vode, ali i potencijalne prostore za postavljanje baze ili istraživačke postaje na Marsu.

Povratak na Net.hr