BUDUĆNOST JE STIGLA

ISPROBALI SMO REVOLUCIONARNU FUNKCIJU NOVOG SAMSUNGA S8: ‘Nemoguće ga je prevariti, evo što sve može’

Prije 10 godina predstavljen je prvi mobitel koji je nosio biometrijski skener, odnosno skener otiska prsta. Nije se radilo o tadašnjem tržišnom lideru poput Nokije, ni inovatoru poput Applea ili Samsunga. Prvi mobitel sa skenerom otiska prsta bio je danas zaboravljeni Toshibin Portégé G500, klizni i posve obični mobitel.

Skener se koristio za zaključavanje mobitela, kao i danas, no omogućavao je i navigiranje po mobitelu, kao konvencionalni trackpad na laptopu. Iste 2010. godine predstavljen je prvi iPhone, i počela je revolucija smartphonea koji su ušli u mainstream. Toshibin Portégé, kao i ostali stari mobiteli, ubrzo je zaboravljen.

Skeneri otiska prsta pravi su zamah doživjeli 2013., a danas je teško pronaći model, od srednje klase na više, koji nema senzor otiska prsta. Osim otključavanja samog uređaja, otisak se sve više koristi za online plaćanja i transakcije. Nedavna istraživanja poput studije profesora Nasira Memona s američkog sveučilišta NYU pokazuju da sam otisak prsta nije savršen i da se s njime itekako može manipulirati.

Prvi skeneri bili su spori i neprecizni

Sljedeći korak u poboljšavanju zaštite mobitela bio je skeniranje očnih rožnica, jer su i one, poput otiska prsta, unikatne od čovjeka do čovjeka. Prvi mainstream model koji je implementirao skener je bila Microsoftova Lumia 950XL, a prema našem iskustvu, tadašnji skener bio je spor i neprecizan.

Samsungov novi flagship model, S8 Plus, pojavio se s dosad najozbiljnijim skenerom rožnice na smartphoneu. U nekoliko tjedana, koliko smo ga testirali u realnim životnim uvjetima i situacijama, pa i kroz sunčane naočale, Samsungov S8 precizno je i brzo očitavao naše oči.

Prvi Samsungov model koji je posjedovao skener rožnice je Galaxy Note 7, na kojem smo primijetili znatan napredak u skeniranju spram Lumije. Trenutačni S8 Plus s kojim se družimo dodatno je unaprijedio već dobar skener. Skener rožnice se nudi kao dodatni sloj sigurnosti uz već standardni otisak prsta, koji se pak nalazi povrh konvencionalnog PIN-a, passworda ili crtanja uzorka.

U praksi, najviše uspjeha s otključavanjem mobitela smo u startu imali upravo sa skenerom rožnice, jer je senzor otiska u ovoj generaciji pozicioniran sa stražnje stranice, odmah pored kamere. Čak i kada smo imali sunčane ili dioptrijske naočale, skener je bez problema prepoznao našu rožnicu te nas pustio u mobitel.

Testiranje kroz sunčane i dioptrijske naočale

Prošle generacije skenera su već i s dioptrijskim naočalama imale probleme, a o skeniranju preko sunčanih smo mogli samo sanjati. Jedini problemi u skeniranju su nam se događali kada smo se izležavali na Jarunskom jezeru, obasjani podnevnim suncem, kada skener nije odmah očitavao oko. Međutim, u polusnu mračne sobe, skener je bez problema izvršio svoju zadaću.

Novinar Neta testira novi Samsung

Korištenjem više slojeva sigurnosti, Samsung se diči da je S8 linija jedan od najsigurnijih mobitela, a ne samo Androida na tržištu. Realne konkurencija im može biti samo Blackberry, godinama poznat po tome da se povlači po džepovima mnogih lidera, kako državnika, tako i predsjednika korporacija.

Uz biometriju, Samsung Knox je sustav koji štiti podatke na mobitelu enkripcijom, zbog čega je S8 jedan od rijetkih modela koji nosi certifikate 29 država za korištenje u vladinim organizacijama. Uz vlade i državne službe, Samsungovi se modeli koriste i u većem broju sasvim ozbiljnih kompanija poput austrijskog Anton Paara, kompanije koja izrađuje precizne uređaje za mjerenje.

Pokušaj zavaravanja Samsungova skenera

Njemačka hakerska grupa Chaos Computer Club prošli se tjedan pohvalila da je prva probila Samsungov skener očne rožnice. Pomalo ironično, vijest je stigla nekoliko tjedana nakon izjave kompanije koja je razvijala senzor rožnice za Samsung, o tome kako je njihova tehnologija sigurnija od skenera otiska prsta koji se koristi u FBI-ju. Očekivali smo da se radi o nekom kompliciranom napadu na sam mobitel, no hakeri tvrde da je dovoljno imati sliku korisnika mobitela na kojoj se jasno vide oči, malo bolji printer te par kontaktnih leća.

Otključavanje novog Samsunga kroz skener
Novinar Neta testira skener rožnice

Bacili smo se na posao, slikali se u krupnom planu, te na isprintanu fotografiju postavili dvije kontaktne leće. Nakon više od desetak pokušaja u raznim svjetlosnim uvjetima, skener rožnice nas ne bi pustio u mobitel. Pokušali smo i s postavljanjem jedne leće na jedno oko i dopuštanjem propuštanja u mobitel sa samo jednim skeniranim okom, no i tada S8 nas ne bi pustio dalje od lockscreena. Mirne savjesti možemo zaključiti da se skener rožnice teško probija, što je pomalo neočekivano s obzirom na njegovu brzinu.

 Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Samsungom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije. 

Povratak na Net.hr