JAVNO SU OBJAVLJENI

HAKERI UKRALI PODATKE VIŠE OD 650 TISUĆA HRVATA S FACEBOOKA, OBJAVILI ČAK I BROJEVE MOBITELA: Stručnjak objasnio koje vam nevolje prijete

Među hakiranim osobnim podacima više od pola milijarde korisnika Facebook nalaze se i podaci Marka Zuckerberga

U bespućima interneta ovoga su se vikenda pojavili osobni podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka. Među njima je i gotovo 660 tisuća hrvatskih profila. Koji su točno podaci objavljeni, što se dogodilo, trebaju li se građani zabrinuti i što poduzeti pogledajte u prilogu Lade Marinović za RTL.

Imena, prezimena, e-mail adrese, brojevi mobitela, samo su dio podataka 533 milijuna Facebook korisnika koji su postali javni. Među njima su i osobni podaci Marka Zuckerberga, ali i podaci više od 650 tisuća Hrvata.

“Inicijalna informacija o ovom curenju je izašla od izraelskih istraživača. Nepoznati netko je uspio sa Facebookovih servera poskidati podatke “, rekao je Marko Rakar, stručnjak za informatiku.

HAKER NA FORUMU OBJAVIO PODATKE O VIŠE OD 533 MILIJUNA KORISNIKA FACEBOOKA: Na meti je bio i velik broj Hrvata?

Građani nisu uzbuđeni

Nepoznati haker pustio je u bespuća interneta što god su Facebook korisnici stavili kao dosupne podatke na svom profilu, ali i brojeve mobitela. Građani, pogotovo bliži digitalnom svijetu, nisu se pretjerano uzbudili.

“Ne bojim se za sebe zato što ne vjerujem da netko ima neke velike koristi od mojih podataka”, rekao je Ivan Ravić iz Zagreba. “Nemam ja nešto važno na tome profilu, tako da mi je ono…Nimalo me nije uznemirilo. To je samo društvena mreža”, rekla je Vesna Šatvar iz Zagreba.

Zlouporaba podataka

Ako netko posjeduje podatke koje nismo htjeli podijeliti javno ta se informacija može zloupotrijebiti. “Možemo znati datume rođenja, nekakve osobne podatke koji će pomoći da preotmemo nečiji Facebook profil ili nekakve zainteresirane strane koje se bave marketingom ili pokušavaju nešto prodati jednostavno će koristiti takve baze podataka.

Glasnogovornica Facebooka se oglasila navodeći da su ovo zapravo stare informacije preuzete s njihovih servera još prije dvije godine. Prvo su bili na darkwebu a sada su na slobodnom internetu.

Povratak na Net.hr