Uspjeh hortikulturalnih hakera

ZELENI PUNJAČ TELEFONA: Sad će i biljke moći napuniti vaš telefon

Biljke nam do sada nisu pretjerano koristile, osim stvaranja kisika te eventualno hrane. Ali sada ćemo ih moći koristi i za punjenje smartfona!

‘Biološka baterija’ Bioo Lite koristi lišće biljaka kao solarne panele te prikuplja energiju nastalu fotosintezom, piše Mirror.

EKSPRESNO PUNJENJE Izumili bateriju koja će vam napuniti mobitel u samo minutu

Mikroorganizmi koji žive u loncu razgrađuju spojeve koje stvara biljka u elektrone. Samo priključite svoj uređaj na USB port i napunite ga.

Ovaj proizvod može u potpunosti napuniti dva do tri mobitela dnevno. USB adapter nalazi se u malom kamenu, koji služi kao vrsta poveznice koja prikuplja energiju iz tla.

Žele priznanje

Bioo Lite proizvodi španjolska tvrtka Arkyne Technologies, koju su osnovala tri sveučilišna studenta iz Andaluzije, na jugu Španolske, a koja je već prikupila više novca nego što joj je bio cilj u crowdfundingu.

“Naš cilj  nije bio prikupiti puno novca, već smo željeli priznanje i potvrdu kako se našem projektu vjeruje, tako da možemo izaći na pravo tržište”, kažu tvorci ‘zelene’ baterije.

Punjenje mobitela
Ekološko punjenje baterija – samo ostavite mobitel priključen na teglu s biljkom i za par sati je punFoto: Twitter

Uređaj je dizajnirao Pablo Manuel Vidarte, zajedno sa svojim partnerima Rafaelom Rebollom i Javierom Rodrigezom.

“Jako je jednostavno instalirati naše punjače, samo stavite zemlju u lonac i posadite biljku”, kaže Vidarte. Četvorni metar može proizvesti između 3 i 40 watta, ovisno o vrsti i veličini biljke.

Tim tvrdi kako bi energija koju stvara cijeli vrt zadovoljavala sve potrebe vlasnikova doma.

Očekuje se da će se Bioo Lite pojaviti na tržištu u prosincu.

Povratak na Net.hr