Sami se pospremaju

ZA LIJENE I ZABORAVNE: Dolaze pametni uredski stolci

Ne znamo ostavljaju li nissanovi inžinjeri urede uvijek u totalnom neredu, ili stvarno jako vole svoju tehnologiju samoparkirajućih automobila, ali u svakome slučaju odlučili su ju primijeniti i na uredske stolce.

Baš poput samoparkirajućih automobila, ‘inteligentni parkirajuće stolci’ u stanju su okrenuti se 360 stupnjeva, locirati ciljani položaj i sami se spremiti.

U Nissanu kažu kako su korišteni Okamura stolici na koje paze četiri kamere koje prate pokrete, smještene po raznim strateškim kutovima prostorije. Kamere pomoću Wi-Fi uređaja odašilju informacije stolcima, ili kako Nissan kaže “Stvaraju ptičji pogled kako bi bežično prenjeli stolcu njegov trenutni položaj kao i rutu prema odredištu”.


Stolac je opremljen motorom, kotačima i baterijama. Korisnici samo trebaju jednom zapljeskati, i stolci će si same odvesti na svoje mjesto, bez ikakve potrebe za ljudskom pomoći.

“Danju -stolci su beživotini predmeti. Noću -parkiraju!”, hvali se Nissan.

Iako ovi stolci djeluju kao nešto potpuno novo radi se u stvari o prenamjeni već postojeće tehnologije za samoparkiranje automobila i sve je napravljeno u svrhu reklamiranja novih nissanovih vozila.

Drugim riječima, i dalje ćete u uredu morati sami gurati svoje stolce.

Iako većina auto proizvođača svoju najnoviju tehnologiju predstavlja skupim reklamama, Nissan je očito mislio kako su samoparkirajući stolci bolji način promocije.

Nissan nije bio među prvima koji su počeli razvijati tehnologiju samovozećih automobila, ali ova ih tvrtka planira prilagoditi masovnom tržištu. Tako uz samoparkiranje namjerava omogućiti autonomnu vožnju tijekom prometne gužve, kao i mijenjanje voznih traka bez sudjelovanja vozača.

No pitanje je – hoćemo li nissanovom autu morati zapljeskati da se parkira, kako što se mora stolcu?

Daily Mail/Tehnoklik.hr

Povratak na Net.hr